Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха кризата с цените на петрола и борбата с коронавируса

Президентите са се съгласили да продължат руско-американските консултации по тази тема

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха по телефона ситуацията на световния петролен пазар и мерките за борба с коронавируса. Според пресслужбата на Кремъл разговорът между двамата лидери е иницииран от американската страна, предава TACC, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Проведена е обмяна на мнения относно ситуацията на световния пазар на петрол, включително споразумението, разработено от ОПЕК + за намаляване на производството с цел стабилизиране на световните цени на петрола“, се казва в изявлението.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Президентите са се съгласили да продължат руско-американските консултации по тази тема.

Обсъдени са били и въпроси, свързани с пандемията от коронавируса, добави Кремъл. Путин и Тръмп оцениха мерките, предприети в Русия и САЩ за борба с разпространението на инфекцията. Лидерите засегнаха и някои важни аспекти на двустранните отношения, включително космическото сътрудничество.

Пресслужбата на Белия дом след разговора между двамата президенти също заяви, че те „обсъждат последните усилия за борба с пандемията от коронавируса и поддържане на стабилността на световните енергийни пазари“. „Двамата лидери засегнаха и критичните двустранни и глобални въпроси“, добави Вашингтон.

Космическо сътрудничество

Държавните ръководители обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в космоса.

„Засегнати бяха някои аспекти на двустранните отношения, включително космическото сътрудничество“, се казва в информацията от Кремъл

Путин по-рано проведе среща относно развитието на космическата ракетна индустрия. По-конкретно той заяви необходимостта от разработване на пилотирана полетна програма, като отбеляза, че „традиционно това е силата на руската космонавтика и тук трябва да се поддържа лидерството“.

Путин също призова за укрепване на позицията на Русия на световния пазар на услуги за изстрелване, като посочи важността на поддържането на руските съоръжения за изстрелване конкурентоспособни.

Втори разговор

Това е вторият телефонен разговор между Путин и Тръмп за едно денонощие. Късно в четвъртък те обсъдиха ситуацията на петролния пазар в тристранен разговор, в който участва и кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдел Азиз Ал Сауд. Според Кремъл лидерите са обсъдили „състоянието на нещата на петролните пазари, включително ОПЕК + и предстоящата видеоконференция на министрите на енергетиката на Г-20“.

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...