Започна свещения за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан

Тази година обаче заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните церемонии

От тази нощ започна свещения за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан. През Рамазан физически здравите мюсюлмани постят и не консумират вода и напитки от изгрев до залез слънце и това е един от петте стълба на ислямската вяра, пише БНР.

Според повелите на ислямската религия, нейните последователи са длъжни да отделят 1/40 от дохода си за бедните и нуждаещите си.

Тази година обаче заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните церемонии.

В съседна Турция около 62 млн. мюсюлмани в 31 големи града в Турция посрещат Рамазан при наложена забрана за излизане от домовете им като мярка срещу коронавируса. Забранено е и влизането и излизането от областните граници в тези области.

Заради празника забраната беше частично смекчена. Хората над 20 и под 65 години ще могат да пазаруват в най-близките магазини от 9 до 14 часа и без да ползват превозни средства. Хлебарите и сладкарите ще работят и гражданите ще могат да поръчват традиционния хляб пиде или сладкиши като баклава, гюлляч и други да им бъдат доставени по домовете.

Публичните молитви в джамиите в Турция са забранени от 16 март насам.

Вътрешното министерство обяви, че няма да допуска провеждането на  каквито и да публични събития по повод закуската сахур преди началото на поста по изгрев слънце и вечерята ифтар след залез слънце, с която се слага край на дневното лишаване от храна и течности.

В координация с общините ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на градския транспорт, за да се избегне струпване на много хора в часовете преди ифтар.

Влизането и излизането от гробищните паркове ще става от различни места, на посетителите ще се измерва температурата. Ще бъде засилен и контролът на пазарите и в магазините, за да не се допусне струпване на много хора. За да се избегне социалният контакт, тъпанджиите, които будят хората за закуската сахур, тази година няма да събират бакшиши на вратите, а местните общини ще заплатят труда им.

Както всяка година, свещеният месец ще приключи с тридневния празник Рамазан-Байрам (или Ейд ал-Фитр на арабски), който завършва на 26 май.

Обикновено тогава много хора пътуват, за да посетят свои роднини и близки.

Подобни статии

Принцеса Даяна предсказала катастрофата, в която намери смъртта си

Това се твърди в нов документален сериал за принцесата на Уелс Предстоящият...

Още в катергорията

Принцеса Даяна предсказала катастрофата, в която намери смъртта си

Това се твърди в нов документален сериал за принцесата...

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след...

Русия разполага самолети с ракети ”Кинжал” край Калининград

Русия предислоцира в Калининградска област три военни самолета МиГ-31Е,...