Заразените от коронавирус в САЩ надхвърлиха 200 000

Вицепрезидентът Майк Пенс, който оглавява националния щаб за борба с епидемията, заяви, че САЩ се движат по траекторията на Италия

В САЩ вече има 203 608 случая на зараза с нови коронавирис. Починалите от COVID-19 са 4476 към 22.30 часа б.вр. на 1 април, което е почти двойно в сравнение със събота, според данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Американският президент Доналд Тръмп настоя сънародниците му да спазват извънредните правила, които определи като „въпрос на живот и смърт“.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който оглавява националния щаб за борба с епидемията, заяви, че САЩ се движат по траекторията на Италия.

Италия е втората страна с най-много заразени след САЩ – 110 574 (към горепосочения час.) Починалите са 13 155 души.

„Погледнете Ню Йорк днес, ще видите себе си утре“

Около 16 000 души могат да починат в резултат на коронавируса само в Ню Йорк, каза губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, предаде ДПА.

Куомо предупреди и другите части на страната да се вгледат внимателно в онова, което се случва в Ню Йорк. „Погледнете ни днес и вижте себе си утре“, каза той.

Броят на починалите заразени в Ню Йорк достигна 1941, което е почти половината от починалите в цялата страна. В щата има най-малко 83 712 потвърдени случая на зараза и те ще се увеличават, посочи Куомо.

Пикът на местната епидемия може да се очаква в края на април, прогнозира той. Тогава Ню Йорк ще се нуждае от 110 000 болнични легла и от 37 000 апарата за обдишване, а федералното правителство е пратило едва 4000 такива.

Куомо обяви, че детските площадки в град Ню Йорк се затварят като част от мерките за социална дистанция.

„Кой още трябва да умре, за да разберете, че имате отговорност?“, заяви Куомо.

Той призна, че е притеснен за брат си Крис Куомо, който е водещ в Си Ен Ен и е дал положителен резултат на теста за коронавируса.

„Не можах да предпазя брат си. Всеки може да пипне тази болест“, заяви силно развълнуваният Куомо.

Губернаторът на щата Флорида Рон Де Сантис издаде заповед, която задължава жителите на щата да останат по домовете си и да излизат само за „основни“ нужди.

Нареждането идва, след като губернаторът беше критикуван, че не е блокирал щата, както това са направили вече повече от 30 други американски щати.

Във Флорида има около 7000 вирусоносители, от които 87 смъртни случая.

Подобни статии

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи радио Варшава. Полша...

Още в катергорията

Полша настоява за промени в ЕС

Полският премиер се обърна към представителите на ЕС, съобщи...

Русия къса връзките с НАТО

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си...

Почина Колин Пауъл

Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл почина на...