Ангела Меркел отхвърли поканата да участва на физическа среща на Г-7 в САЩ

Предвид цялостната ситуация с пандемията (от коронавируса), тя не може да се съгласи на лично присъствие, на пътуване до Вашингтон, съобщи говорителят на канцлера

Германският канцлер Ангела Меркел няма да участва физически на среща на върха на Г-7 през юни. Това съобщи в петък пред европейската редакция на Politico нейният говорител Щефан Зайберт, предаде Агенция „Фокус„.

„Федералният канцлер благодари на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за поканата за среща на върха на Г-7 в края на юни във Вашингтон. Към днешна дата, предвид цялостната ситуация с пандемията (от коронавируса), тя не може да се съгласи на лично присъствие, на пътуване до Вашингтон“, заяви той. „Разбира се, тя ще продължи да следи развитието на пандемията“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Както отбелязва изданието, позовавайки се на високопоставен американски чиновник, по-рано през тази седмица в хода на телефонен разговор между президента на САЩ и германския канцлер е възникнал бурен спор за НАТО, отношенията с Китай, както и реализацията на проекта „Северен поток 2“.

Говорителят на Белия дом Кейли Макинани заяви във вторник, че САЩ очакват да проведат срещата на Г-7 по-близо до края на юни в пълен работен формат. Миналата седмица Тръмп обяви, че срещата вероятно ще се проведе в Белия дом. Преди това той каза, че обмисля възможността да проведе срещата в крайградската резиденция Камп Дейвид.

На 20 март бе съобщено, че Тръмп поради пандемията е решил да отмени срещата на лидерите на Г-7 в Кемп Дейвид през юни, вместо това срещата на върха се планира да се проведе чрез видеоконференция.

Подобни статии

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“

Дружеството е действало изпреварващо и ударно по набиране на външни изпълнители Държавното...

Още в катергорията

Нови документи разкриват нарушения в схемата за „Автомагистрали“

Дружеството е действало изпреварващо и ударно по набиране на...

Европарламентът избира нов председател

Изборът се провежда заради преждевременната кончина на председателя  Давид...