България влиза в ERM II през юли, ако изпълни и последното условие

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие.

Това заяви в отговор на въпрос на програма „Хоризонт“ на БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който участва във видеоконференция.

Въпреки че България бе първата страна, която заяви интерес към присъединяването към ERM II, процесът по присъединяването ще бъде заедно с Хърватия.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската народна банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един елемент, който носи сигурност на финансовата система, допълни Домбровскис:

„Ние все още се целим в месец юли, когато държавите от ERM II и Европейската централна банка ще обсъдят присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм. За да се стигне до тази фаза, и двете страни поеха много ангажименти, повечето от които вече са изпълнени.

При България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро. Ако това се случи, всички ангажименти ще бъдат изпълнени и двете държави ще могат да се присъединят към механизма през юли“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Подобни статии

Над 500 фирми са фалирали за година

Над 500 са търговците, обявили несъстоятелност през 2020 г. Данните на...

Още в катергорията

Над 500 фирми са фалирали за година

Над 500 са търговците, обявили несъстоятелност през 2020 г....

Биткойнът поскъпва към 40 000 долара след нов туит на Мъск

Биткойнът поскъпва към двуседмично връх от близо 40 000...

Тесла: Край на евтиния шопинг от 1 юли

От 1 юли дори и най-евтините пратки от т.нар....