„Банкерката” Бистра поведе войната на Цветан Василев срещу „Поправката Пеевски”

След изданията на олигарха Прокопиев в калната кампания се включи и седмичникът, спонсориран от БГ Мадоф

Шефката на седмичното издание „Банкер” Бистра Георгиева се събуди и поведе калната кампания на Мустака – банкера беглец Цветан Василев, срещу т. нар. „Поправка Пеевски” в Закона за банковата несъстоятелност, пише „Монитор„.

В дълъг и пространен текст в седмичника се повтарят всички опорки на адвокатите на укриващия се в Белград от правосъдието престъпник. В опит материята да „набъбне”, изданието е цитирало точка по точка всички несъстоятелни тези, превръщайки се по този начин във втори пресцентър на крупния мафиот и защитавайки единствено личните му интереси и опитите да покрие престъпленията си. Първият пресцентър на банкера беглец е жълто-кафевият сайт „Фрогнюз”, на чието ниво и уж претендиращият за сериозност седмичник пада. От години изданието на Бистра Георгиева защитава с апломб олигарха Василев, с което ясно показва, колко много разчита на финансирането, което получава от него. Извън цитирането на всички тезиси, изсипани в редакцията на вестника от адвокатите на лично заинтересования банкер беглец обаче, няма нищо, на което да стъпи изпълнителят на заданието – да се напише материал, подчертаващ правотата на защитниците на БГ Мадоф. Един от тях – Лазар Карадалиев, вече получи от прокуратурата обвинение в пране на пари. Според лазследващите той и още двама негови колеги, които бяха задържани, са участвали в престъпна група за пране на пари. Те са действали от 2014 г., твърдят от прокуратурата. За прането на пари са използвани фирми, регистрирани на подставени лица. Тази практика е налице и при кредитите, раздавани на килограм от банкера беглец Цветан Василев, вероятно също получавал съвети как да документира това престъпление от юристите си. Карадалиев е сочен за ръководител на групата.Друг отявлен защитник на олигархията е адвокатката Даниела Доковска, която с кантората си брани интересите на редица подсъдими олигарси, открили общите си интереси с Цветан Василев.

Припомняме, че преди седмица обвързаният със задкулисните кръгове и обслужващ интересите на олигархията Висш адвокатски съвет (ВАдС) атакува промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), стартирали през 2015 г., които уреждат възможността синдиците на КТБ да връщат в масата на несъстоятелността имущество с произход от банката. В рамките на това искане е атакуван и целият пакет промени, придобил гражданственост като поправката „Пеевски за КТБ“ от 2018 г.

Второто искане на обслужващите задкулисието адвокати е свързано с промените в Закона за хазарта (ЗХ) от началото на тази година, които превърнаха организирането на лотарии в държавен монопол. Те бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов насред разследванията срещу хазартния бос Васил Божков през януари-февруари тази година.

Пакетът промени от 2018 г. на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид е върнал на фалираната от Цветан Василев КТБ над 1,25 млрд. Лв, но този факт не се споменава абсолютно никъде в публикацията на втория пресцентър на БГ Мадоф, който по обясними причини недоволства, че далаверата му беше пресечена. Затова, за сведение на „банкерката” Бистра ще цитираме съобщение на КТБ, в което конкретно се посочва, че постъпленията в трезора са се увеличили със 125 млн. евро. След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, на 7 май 2020 г. по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), са постъпили почти 125 млн. евро – сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Любопитно е, че поспаливата главна редакторка е реагирала доста след изданията на разградския олигарх Иво Прокопиев, който сключи братски съюз със забегналия банкер беглец и двамата неведнъж съгласувано пускат атаки през своите си източници.

„Законът имаше за цел да върне заграбеното от бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Той чрез множество машинации и престъпни схеми беше прехвърлял собствеността на компании през няколко фирми. След като направихме анализ на тези действия, изготвихме закона така, че да улесним синдиците да върнат в масата на несъстоятелността това, което е купувано с парите на вложителите в КТБ. Резултатът беше повече от добър, дори честно казано надмина и нашите очаквания“. Това заяви пред „Телеграф медиа“ един от вносителите на законопроекта, спиращ вторичния грабеж на КТБ, Йордан Цонев.

„Нещо повече, синдиците казаха, че той им развързва ръцете, за да попълнят масата на несъстоятелността. Последният пример са парите, които постъпиха от продажбата на телекома – 125 млн. евро. Това са сериозни пари и без този закон връщането им нямаше как да се случи. Колкото до адвокатите, които сезираха КС за закона, те имат интерес масата на несъстоятелността да не се попълва, тъй като техен клиент не е Фондът за гарантиране на влоговете, не е държавата, а са тези, които искат да не се върнат парите обратно в държавата. Така че към адвокатите няма какви претенции да имаме, те си защитават интереса“, категоричен бе той.

Подобни статии

Министър Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания заради Караганева

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че ще поиска оставката...

Още в катергорията

Министър Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания заради Караганева

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че ще...

Румен Радев: Необходима е дългосрочна стратегия по демографските въпроси

Необходима е всеобхватна и дългосрочна стратегия по демографските въпроси....

Задържаха медици от Пловдивско, издали над 250 фалшиви зелени сертификата

Престъпленията са били извършвани във ваксинационни пунктове в МБАЛ...