Британска лаборатория: COVID-19 е циркулирал много преди да бъде открит за първи път

Според изследователите откриването на близо 200 повтарящи се мутации може да помогне за разработването на лекарства и ваксини срещу COVOD-19, предаде Би Би Си.

Генетична лаборатория със седалище във Великобритания обяви, че е постигнала важен напредък в проучването на новия коронавирус, което ще помогне да се разработят лекарства и ваксини.

В проучването изследователи от Университетския генетичен институт на University College London (UCL) анализирали геноми от вируса на COVID-19 при над 7500 души и идентифицирали почти 200 повтарящи се мутации.

Те откриха, че голяма част от глобалното генетично разнообразие на вируса е открито в най-засегнатите страни, като добавиха, че това предполага, че той се е предавал от човек на човек в целия свят от преди края на 2019 г. и е циркулирал много преди да бъде открит за първи път.

Учените са установили 198 повтарящи се мутации, които разкриват как вирусът се адаптира.

Директорът на института Франсоа Балу, който ръководи изследването, каза: “Всички вируси естествено мутират. Мутациите сами по себе си не са лошо нещо и няма нищо, което да предполага, че SARS-CoV-2 мутира по-бързо или по-бавно от очакваното. Засега, не можем да кажем дали SARS-CoV-2 става повече или по-малко смъртоносен и заразен.

Основното предизвикателство за победата срещу вирусите е, че ваксина или лекарство могат да не са вече ефективни, ако вирусът мутира. Ако фокусираме усилията си върху онези части от вируса, които са по-малко склонни да мутират, имаме по-голям шанс да разработим лекарства и ваксини, които ще бъдат ефективни в дългосрочен план”, каза Балу.

Изследователите смятат, че що се отнася до Обединеното кралство, вирусът изглежда е прониквал в страната няколко пъти, а не чрез единичен случай на т. нар. „нулев пациент”.

Британските власти обявиха в сряда, че общият брой на смъртните случаи от коронавирус в цялата Великобритания е 30 076, което е увеличение с 649 за 24 часа.

Източник БГНЕС

Подобни статии

Още в катергорията

93 са новите случаи на COVID-19 у нас

За последното денонощие у нас са регистрирани 93 нови случая...

94 нови случая на COVID-19, 8 са починалите

За последното денонощие у нас са регистрирани 94 нови случая...