Британският вестник „Сън“: В България ще ви сложат под карантина 14 дни

Британците, които искат да почиват на българския курорт Слънчев бряг, също ще бъдат изправени пред задължителна 14-дневна карантина при пристигане, пише The Sun.

Летовниците от години наред посещават България, наслаждавайки се на нощния живот, безкрайните купони и атрактивните водни спортове Половин литър бира може да се купи за по-малко от паунд в курорта, а двама души може да обядват за едва 20 паунда, припомня The Sun. България често е смятана и за най-достъпното място за почивка в Европа, благодарение на евтиния алкохол и храна.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев категорично потвърди, че двуседмичната карантина ще бъде за всички туристи, влизащи в страната, въпреки извънредното състояние, което приключи на 13 май. Той заяви, че заплахата все още продължава, като добави: „Никой не може да каже кога болестта ще достигне отново пик“. Според новия законопроект, одобрен от депутатите във вторник, здравният министър все пак ще може да постави заразените под карантина и да наложи наказания на тези, които не ги спазват, допълва британското издание.

Министърът на туризма пък Николина Ангелкова обяви, че ще има задължителна 14-дневна карантина за наши туристи, прекарали отпуската си в Гърция и Турция. Здравният министър е против отпадането на задължителната 14-дневна карантина за влизащите в страната хора. Преди дни министърът на туризма Николина Ангелкова поиска чуждите туристи да влизат в страната с декларация, че не са болни от коронавирус, а същевременно заяви, че ще остане 14-дневната карантина за българите, които се завръщат от чужбина. Влизането на територията на България от граждани на страни извън ЕС в момента е забранено, както и влизането на граждани от няколко европейски държави. „Няма да има разлика между чужденци, идващи в България и българи, които отиват в други държави на почивка. 14 дена (карантина) ще има за всички“, заяви Ананиев.

По думите му предстоят разговори със съседните държави като Гърция, Румъния и Сърбия, така че да имаме реципрочни правила за гражданите на съответните страни. „Ако ще се въведе декларация за едните, ще се въведе декларация и за другите. Ако трябва да дойдат с PCR тест в България и нашите ще ходят с PCR тест там“, каза министърът. Европейската комисия не подкрепя поставянето на пътуващите между държави от ЕС под карантина, както и предложението за въвеждането на здравни сертификати. Това съобщиха високопоставени представители на комисията, предаде БТА. По-рано и Ройтерс публикува неофициална позиция, че Брюксел е категорично „за“ пълното възстановяване на свободното придвижване на хора в рамките на общността на фона на наблюденията в редица държави, че силата на коронавирусната пандемия отслабва.

Според ЕК е необходимо пътуващите в ЕС да не бъдат ограничавани след пристигането си, ако държавата, в която идват и страната, от която пристигат, прилагат сходни мерки срещу епидемията от COVID-19. ЕК не подкрепя безусловна карантина за пътуващите, уточниха представителите на комисията. По техните думи въвеждането на здравни сертификати може да доведе до нова опасност – желание на някои хора умишлено да се заразят, с надеждата да се снабдят с документ, че са преболедували. ЕК е на мнение, че досегашните строги мерки срещу епидемията повече не са необходими. Комисията настоява за уеднаквяване на начините за събиране на данните за заболеваемостта в ЕС, както и тези данни да бъдат достъпни в реално време за сравнение.

Предвижда се да бъде създадена електронна карта, която да показва постоянно епидемичната обстановка в отделните части на ЕС. Според ЕК това би улеснило туристите при подготовката на летните почивки. По мнението на комисията засега не се налага отмяна на летните резервации.

Източник: ПИК

Подобни статии

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за да...

Още в катергорията

Хайде, пак почнаха! Готвят нови мерки!

Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол,...