БСП иска оставката на правосъдния министър

Депутатът от БСП Крум Зарков добави, че правосъдната система не е активна и мониторинговия механизъм върху страната ни няма да бъде свален скоро

Мониторинговият доклад на ЕС за България показва, че правителството на Бойко Борисов не може да реши проблемите на съдебната власт, нито борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това заявиха от БСП в декларация от трибуната на парламента по повод доклада на ЕС за страната ни, предава БНР.

Депутатът от БСП Крум Зарков добави, че правосъдната система не е активна и мониторинговия механизъм върху страната ни няма да бъде свален скоро и попита къде е оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов:

„Но от това дали ще изпълни заканата си да си подаде оставката ще разберем дали поне думите му имат някаква тежест за него самия. С Кирилов или без Кирилов, подписът на председателят на Съвета на ЕС е поставен под документ, в който пише, цитирам: „В рамките на този механизъм комисията продължава да наблюдава съдебната реформа в България и борбата с корупцията“.

От ГЕРБ определиха заявеното от социалиста като „фалшиви новини“.

В изявление пред журналисти в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова се позова на констатациите в последния 18-и доклад на Европейската комисия от края на октомври миналата година, в който се посочва, че напредъкът на България по линия на Механизма за сътрудничество и оценка е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната в областта на съдебната реформа.

Дариткова припомни и препоръката на председателя на Европейската комисия в предходния ѝ мандат – Жан-Клод Юнкер, докладът от октомври да е последен.

„Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: „Господин Зарков, четете“.

Подобни статии

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Това обяви в ефира на „Здравей,...

Още в катергорията

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Това обяви в ефира...