„DW“: Никъде другаде коронавирусът не се оказа толкова смъртоносен, колкото в САЩ

Броят на заразените надхвърли 1,5 милиона

Никъде другаде коронавирусът не се оказа толкова смъртоносен, колкото в САЩ, пише „Дойче веле“. „Най-потискащото е, че правителството явно не мисли за нас. Или сме му безразлични, или то не може правилно да прецени нещата“, казва лекарка.

На нито едно друго място няма по-голям брой заразени с коронавирус, отколкото в САЩ. Никъде другаде вирусът не се оказа толкова смъртоносен. Близо 100 000 души са починали след заразяване с новия коронавирус. Това сочат данни на университета Джонс Хопкинс. Броят на заразените пък надхвърли 1,5 милиона.

Манипулирани данни?

При това има данни, че здравните власти в някои американски щати са манипулирали статистиките за коронавирус, съобщава германският седмичник „Ди Цайт“. Служители от Вирджиния, Тексас и Върмонт са признали, че е имало смесване на тестове и резултати, водещи до впечатлението, че ситуацията е по-добра от фактическата.

Учените прогнозират, че до края на месеца броят на починалите в САЩ ще достигне 110 000 души, а в края на юли ще се стабилизира около 145 000. Голям брой лекари в САЩ изразяват недоволство от това, че страната се е оказала напълно неподготвена за кризата с коронавируса. Сред тях е професор Меган Рани от болницата в Роуд Айлънд. Според нея, голям брой болници в Североизточната част на САЩ не са били снабдени с достатъчен брой предпазни маски и облекла, дезинфектанти и хигиенни материали.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Липса на национален резерв

Пред германска медия тя заявява, че „никой в страната не е сметнал за необходимо да създаде национален резерв от подобни материали. Според Рани, най-потискащото в тази ситуация е това, „че правителството явно не мисли за нас. Или сме му безразлични, или то просто не е в състояние да предвиди правилно нещата“.

Лекарката поставя унищожителна диагноза на американското здравеопазване в момента. Тя го нарича „дисфункционално“ и добавя: „САЩ имат огромен потенциал в сферата на откритията и иновациите, но се справят много зле в превенцията на заболявания и подготовката за кризи, като сегашната“.

Многото заразени са “нещо хубаво”?

На този фон прозвуча повече от цинично изказването на американския президент Доналд Тръмп. Той заяви, че потвърдените над милион и половина случаи на зараза не са непременно “нещо лошо”. Тръмп гледа на тази статистиката като на “нещо хубаво“, защото тя доказвала, че „нашите тестове са много по-добри”. Той заяви още: „Възприемам го като отличие на честта“.

Границите към Мексико и Канада остават затворени до 21 юни за всички пътувания, които не са спешно необходими. Рестрикциите бяха въведени на 18 март. Единствено здравните работници, екипажите на самолетите и американци, които се връщат обратно в САЩ, могат да преминават.

Съединените щати обявиха още, че ще разширят правомощията, които позволяват бърза депортация на нелегални мигранти, заловени на американската граница, в съответствие със заповед на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Забрани за пътуване до и от Бразилия?

Американският президент заяви, че обмисля да наложи забрана за пътуване до и от Бразилия, тъй като тази страна регистрира рекорден брой починали след заразяване с Ковид-19 през последното денонощие.

“Обмислям го”, каза Тръмп пред репортери в Белия дом, “не искам хора да идват тук и да заразяват нашите хора. Не искам и хората там да са болни. Помагаме на Бразилия с вентилатори. Бразилия несъмнено има проблем”, допълни още Тръмп.

Подобни статии

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID, става ясно...

Още в катергорията

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...