ЕК отпуска още 50 милиона евро хуманитарна помощ

Средствата ще послужат за осигуряване на достъп до здравни услуги, предпазни средства, водоснабдяване

Европейската комисия съобщи днес, че отпуска още 50 милиона евро хуманитарна помощ, за да съдейства за посрещането на драстично нарасналите нужди по света, свързани с пандемията от Ковид-19.

Допълнителните средства ще бъдат насочени към региона на Сахел и езерото Чад, Централноафриканската република, района на Големите африкански езера, Източна Африка, Сирия, Йемен, Палестина и Венецуела, както и към общността на рохингите.

Средствата ще послужат за осигуряване на достъп до здравни услуги, предпазни средства, водоснабдяване. Това финансиране ще бъде предоставено чрез неправителствени и международни организации, агенции на ООН и дружества на Червения кръст и Червения полумесец, се отбелязва в съобщението, цитирано от БТА.

През февруари ЕС отпусна 30 милиона евро на Световната здравна организация и възнамерява да осигури 76 милиона евро за програми, включени в световния хуманитарен план на ООН. На 8 май комисията обяви създаването на въздушен мост на ЕС за превозване на хуманитарни работници и спешни доставки, свързани с борбата с пандемията до някои от най-тежко засегнатите региони в света. С първия полет бяха превозени около 60 хуманитарни работници и 13 тона хуманитарни товари до Банги в Централноафриканската република.

С други два хуманитарни товарни полета до Централноафриканската република ще бъдат превозени още 27 тона хуманитарни доставки. На 15 май бяха превозени 20 тона доставки и хуманитарни и здравни работници до Сао Томе и Принсипи в Западна Африка. На връщане самолетът върна в Лисабон над 200 граждани на ЕС и други пътници, отбелязва комисията.

Досега около 20 милиарда евро са осигурени от ЕС за спешна помощ за посрещане на краткосрочни и дългосрочни нужди по света. Комисията уточнява, че средствата са осигурени от общия бюджет и от държавите в ЕС.

Подобни статии

Управител на тържище за плодове и зеленчуци в Южна България: Отпадането на ДДС би било добра мярка

Според Илия Гатев разходите са нараснали, а транспортът има най-голям дял, проблем...

Още в катергорията

Управител на тържище за плодове и зеленчуци в Южна България: Отпадането на ДДС би било добра мярка

Според Илия Гатев разходите са нараснали, а транспортът има най-голям...

Пламен Данаилов: България може да плаща газа в рубли

В сряда в България се събира работната група, която...

Кои държави отчитат рекордна инфлация заради Русия

Близо 30% от държавите-членки на ЕС са изправени пред...