Екоминистърът: Опитаха се да ми скроят номера, който направиха на Нено Димов и то за същия язовир!

Точно същото нещо, което се случи с моя предшественик (Нено Димов), се опитаха да ми го направят и на мен, и то точно за същия язовир „Студена“.

Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той обясни, че язовирът е на МРРБ, водоснабдяване и канализация, кранове и водомери също са на министерството, водата условно я разрешава министърът и когато липсва вода – той е виновен.

„Там има едно недоразумение и понеже на мен се опитаха да ми го направят, изпратих проверка, защото исках да видя какво става със Софийския водопровод, който между другото работи. Проблемът е как се разпределя водата в града“, каза Димитров.

Целта на Софийския водопровод е да подпомогне Перник, за да може язовирът да акумулира големи водни обеми и да стигне за цялата година.

Министър Димитров заяви, че непрекъснато получавал писма, в които искат все повече и повече вода от „Студена“, независимо от водата от софийския водопровод. Показа писмо от ВиК с искане за още вода, но след като е било установено, че обосновките в писмото не са истина, е изпратил проверка.

„Комисия ще установява какво точно се е случило, за мен ситуацията е ясна“, каза екоминистърът.

По думите му Перник е плащал едно количество вода на Министерството на околната среда и водите, а е ползвал много по-голямо количество.

Министърът предполага, че нито сегашният кмет и областен управител знаят, нито предходните областен управител и кмет са знаели.

„Има двама души, които са знаели – контролните органи и шефът на ВиК. Няма как да не са знаели какво се е случвало през годините“, каза Емил Димитров.

Той допълни още, че министерството е дало над 100 млн. лв. на Перник да си отремонтира тръбите, дали са пари също за пречиствателната станция.

„Те започнаха много рязко да искат почти същите количества като миналата година от язовира, а и нови количества от язовир Искър“, каза той.

В момента обемът на „Студена“ е 10,5 млн. „Ако ще разходваме по един милион, след 10 месеца сме без вода и трябва много внимателно да стопанисваме“, допълни още министърът.

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията