Ердоган ядоса Атина: Имами ще четат Корана в „Света София“

Именно на тази дата през 1453 година османските войски, предвождани от Мехмед Втори, превземат византийската столица Константинопол. Главната катедрала на християнството „Света София” е превърната в джамия

Имами ще четат стихове от Корана в християнската катедрала „Света София” по време на петъчната молитва, съвпадаща с годишнината от превземането на Константинопол.

Президентът Реджеп Ердоган каза, че имами ще четат Корана на 29 май. Именно на тази дата през 1453 година османските войски, предвождани от Мехмед Втори, превземат византийската столица Константинопол. Главната катедрала на християнството „Света София” е превърната в джамия.

Ердоган многократно е дразнел Атина, казвайки, че „Света София” – обект на културното наследство на ЮНЕСКО – може отново да бъде превърната в джамия, припомня гръцкото издание „Катимерини”. В момента катедралата в Истанбул е музей.

През 1935 година бащата на турската република Мустафа Кемал Ататюрк обявява сградата за музей. Всяка година милиони туристи посещават „Света София”. Сградата, построена през шести век, се смята за най-яркия образец на византийската архитектура и архитектурно чудо за времето си. ЮНЕСКО предупреди, че промяната на „Света София” от музей в джамия ще изисква одобрението на организацията, базирана в Париж.

Подобни статии

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно...

Още в катергорията

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест...

Пускат кучета да душат за депутати-наркомани в Камарата на общините в Лондон

Десетки депутати, специални съветници, учени и други, пожелали анонимност,...