Евростат: България отново с най-младите майки на първо дете в ЕС

Освен в България, най-млади сдобили се с първо дете майки са регистрирани и в Румъния, а най-старите след първенеца Италия са в Испания

Средната възраст на жените в Европейския съюз, родили първото си дете през 2018 г., е 29,3 години, сочат данните в най-новия доклад на Евростат, съобщи БГНЕС. България, както и в миналогодишния доклад, е с най-младите майки на първо дете – 26,2 години, а най-старите са в Италия – на 31,2 години.

Средната възраст на майките с първо дете в България се е увеличила незначително за десет години, като през 2008 година тя е била 25,0. В миналогодишния доклад за България възрастта на майките с първо дете е 62,1.

Средната възраст на жените в Европейския съюз, които раждат първо дете, е 28,8 години през 2013 г. и 29,3 години през 2018 г.

Средната възраст е в постоянен ръст във всички страни-членки на ЕС. Най-голямата промяна е в Естония, където средната възраст се е увеличила с 1,2 години от 26,5 през 2013 г. на 27,7 години през 2018 г., следвана от Литва и Латвия, и двете с ръст от 1,1 години. Словакия и Швеция имат най-малка промяна за същия период от само 0,2 години, следвани от Чехия и Словения – и двете по 0,3 години.

Освен в България, най-млади сдобили се с първо дете майки са регистрирани и в Румъния, а най-старите след първенеца Италия са в Испания.

Подобни статии

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на 70 дипломати. Кремъл...

Още в катергорията

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на...

Прокуратурата разследва Лена Бориславова

Документи показват, че Бориславова е получавала от ББР възнаграждение...