Георги Кадиев: Върху бизнеса на Васил Божков е имало чадър, сега ще му го вземат

Държавната комисия по хазарта и Владислав Горанов пет години са си затваряли очите, смята финансистът

За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков, който пада по една или друга причина. Сега ще му вземат бизнеса. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота“ финансистът Георги Кадиев по повод скандала с данъците върху лотарийните игри.

Според Кадиев Държавната комисия по хазарта и министърът на финансите Владислав Горанов, който е принципал на комисията, са си затваряли очите пет години за това, че Божков плаща по-малко от държавната лотария.

Кадиев отговори на обвинението на Димитър Цонев от ДПС, че е виновен в края на 2013 г. от Закона за хазарта да отпадне думата „лотария“. По думите на Кадиев този пропуск е неволен, но пък Цонев е предложил по-нисък данък за офлайн игрите, от което загубите за бюджета по онова време щяха да са 30 млн. лв. По това време Божков нямаше лотария, уточни Кадиев. Признава, че през 2014 г. бизнесменът вече имал лотария и вероятно е спестил 500 хил. лв. от пропуска в закона.
На въпроса дали познава Васил Божков той отговори: „Един единствен път съм се виждал с г-н Божков през 2006 г., когато бях зам.-министър на финансите. Дойде при мен, след като бях внесъл един законопроект, с който увеличавахме данъка на хазарта от 8% на 10%. Законопроектът мина през Министерския съвет, Божков отиде при Пламен Орешарски (министър на финансите по това време) и Орешарски ми написа резолюция да се върне старият режим на облагане. Казах, че няма как да стане…  Стигнахме до бюджетна комисия, на която председател беше Йордан Цонев, попитаме: „Вие сега какво защитавате – това, което иска от вас министърът или това, което е приел Министерският съвет?“, аз признах, че съм в разкрачено положение. Цонев каза: „Ние затова сме тук, да ви съберем краката“, разказа Кадиев. Увеличението на ставката в крайна сметка било прието след няколко месеца.

Според Кадиев поуката от това, което се случва на Васил Божков в момента, е за бизнесмените – ако заиграят с политиците и получат чадър от тях, в един момент нещата ще се обърнат срещу тях и ще им вземат бизнеса. Ако той е давал пари назад във времето на политици, което е много вероятно, никой няма да му ги върне – ще му вземат бизнеса, но няма да му върнат парите“, коментира финансистът.

Финансовият министър Владислав Горанов отказа коментар.

Източник: бТВ

Подобни статии

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков...

Още в катергорията

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска...

Депутат на ИТН ще е новият шеф на Тотото

Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър...

За фашизма в България и Македония

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари,...