Главният прокурор Иван Гешев: НПО-тата на Прокопиев се занимават с манипулативна пропаганда в Европа!

Иван Гешев бе категоричен, че главния прокурор не е недосегаем и е абсурдно да се говори за намаляване на правомощията

„Българския главен прокурор се занимава с методическо ръководство. Тоест да определя стратегиите и визиите за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства се наблюдават от конкретните прокурори. За този Антикорупционен фонд, който звучи добре, развива теорията, че българския главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства, тоест е всевластен. Такава е тезата, която развиват и доносничат в Европа НПО-то на г-н Прокопиев този Антикорупционен фонд“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на въпрос дали е получил сигнал от въпросното НПО на Николай Стайков.

Иван Гешев бе категоричен, че главния прокурор не е недосегаем и е абсурдно да се говори за намаляване на правомощията. „Тя такава не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират мен и искат от мен да взема отношение по този случай. До някаква степен те са шизофренно разделени и трябва да си отговорят въпроса, коя от двете тези които излагат е истина“, заяви още обвинител номер 1.

„Това което се случва е поредна серия, която съм я гледал няколко пъти. Това което се случва е, което направи и подсъдимият Цветан Василев. Това прави и обвиняемият Божков. Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация която на него ще му свърши работа. Това съм го казвал и за Цветан Василев, който се опитва да пренареди политическата система, за да постигне добър за него резултат. Второто което Василев успя да постигне и се надявам Божков да не го направи  е, че в държави извън ЕС, като изключим ЕС и още няколко процедурите по екстрадиция имат известен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата българската съдебна власт, решението се взима от политиците в съответната държава. По думите на Гешев държавата не е била достатъчно активна за връщането на Цветан Василев и се надява това да не се случи и с Васил Божков“, коментира Гешев по повод Фейсбук излиянията на Васил Божков.

Главният прокурор заяви, че все пак Васил Божков е невинен до доказване на противното в българския съд. „Ако г-н Божков има нещо да каже е добре дошъл, ние сме страна членка от ЕС, стандартите на правата на човека са най-високи в ЕС, от целия свят, смъртно наказание няма. Може да дойде да разкаже каквото иска. А иначе всички сигнали на НПО-та гравитиращи около г-н Прокопиев, по медиите около него и Цветан Василев ще бъдат проверени, ако прецени наблюдаващия прокурор. А това, че тези НПО-та се опитват да канонизират г-н Божков, това е поредният сериал. Просто те се обединяват по интереси, не се харесват, но общия им враг е прокуратурата“, заяви още обвинител номер 1.

Той допълни, че положението в което се намира Левски не е работа на прокуратурата и цитира думите на Наско Сираков, че това е подигравка с името на Апостола.

Иван Гешев заяви, че министър Владислав Горанов е разпитван по дело номер 1 на Васил Божков.

„Българският главен прокурор е административен висш ръководител, каквото и да говорят и да внушават НПО-та и медии близки и гравитиращи около подсъдими лица“, заключи Иван Гешев.

Подобни статии

Още в катергорията

Борисов: Ще предложа друг министър-председател

"Не е редно като Радев да разделям нацията и...

Олигарх реди правителство на Слави Трифонов

Олигарх, доскоро смятан за особено близък до ГЕРБ, Борисов...