Гората на Црънча остава на селото, след като Пеевски дари 700 хил. лв.

Местни хора протестираха срещу решението на общината да продаде 368 684 кв. м гора на таен търг

Гората на село Црънча вече не е за продан. Тя остава на селото, след като бе спасена от дарението на депутата Делян Пеевски, предоставил безвъзмездно на Община Пазарджик 700 000 лв. Това обяви кметът на града Тодор Попов на извънреден брифинг, съобщава Нова ТВ.

Вчера в селото имаше протест на жителите срещу решението на общинарите да продадат 368 684 кв. м гора на таен търг по 2 лв. за кв.м.

С днешна дата гората остава на жителите на Црънча, благодарение на дарение на Делян Пеевски, от чието име управителят на компанията „Интръст“ Александър Георгиев изпрати писмо до кмета на Пазарджик и до председателя на Общинския съвет. По волята на дарителя 350 000 лв. от сумата се дават за парк на селото, който да носи името на Свети Георги, а останалата част – за пазарджишкия волейболен отбор „Хебър“.

Кметът на Пазарджик подчерта, че Пеевски е най-големият дарител за региона, с който е свързан от много години.

„Тази сума не е малка и покрива постъпленията от тази земя. По-важно е отношението към жителите на Црънча, за което искам да благодаря, защото това е жест, който високо оценяваме. Поне аз не помня някой да е дал пари, за да не се извърши някаква продажба и да поиска тази собственост да си остане за жителите на селото. По време на такива кризи и екстрени ситуации си личи кой кой е“, заяви Тодор Попов.

„Единствено мога да кажа думи на благодарност, аз считам, че той няма да спре дотук. Защото той освен друго е и най-големият дарител на област Пазарджик по отношение на Ковид-19“, коментира Попов. Той уточни, че още в началото на седмицата ще се проведе извънредно заседание на ОбС, с което ще се отмени решението на общинските съветници за продажбата и „да приемем с благодарност направеното дарение. Тоест, казусът приключва, гората си остава на Црънча, и си остава завинаги там“, подчерта кметът на общината.

Той посочи, че в България има достатъчно количество богати хора, но подобни случаи не помни да е имало.

Подобни статии

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12 май за...

Още в катергорията

Русия: Решението на САЩ е признак на неефективност

Решението на посолството на САЩ в Русия от 12...

Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще...

Борисов: Осигурихме допълнителни 50 лева към пенсиите и за май

Министерски съвет реши още да бъдат окрупнени два терена...