Гражданин сезира главния прокурор за изказвания на ген. Мутафчийски

На базата на какви медицински и статистически изследвания е правил своите заключения и е давал препоръки, които оказват реално и дълбоко влияние върху живота на гражданите на Република България, като насажда необоснована тревожност и страх?

Страхил Ангелов сезира главния прокурор Иван Гешев и Софийската районна прокуратура за непремерени изказвания на началника на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

В писмото си той пита на базата на какви медицински и статистически изследвания е правил своите заключения и е давал препоръки, които оказват реално и дълбоко влияние върху живота на гражданите на Република България, като насажда необоснована тревожност и страх. Поради тези обстоятелства и поради породилото се в българското общество напрежение и недоверието в това лице, неговият професионализъм, добросъвестност и въобще по отношение истиността на цялата криза следва да се извърши съответната проверка на действията на посоченото лице, за да отговори на поставените в българското общество тревожни въпроси и съответно да се установи налице ли са данни за извършени престъпления по глава десета от НК – престъпления против реда и общественото спокойствие.

Публикуваме пълния текст на сигнала без редакторска намеса:

ДО
СОФИЙСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

Копие до
Главния прокурор на Република България

СИГНАЛ
От ……………………………………………………
с адрес …………………………………………………..

С настоящия сигнал Ви сезираме във връзка с изказванията на началника на оперативния щаб за борба с коронавируса генерал майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„Очаквам да измрат много хора! Яко да измрат! Ей ще видиш!“ Това са думи на лицето в интервю с Мирилюба Бенатова за предаването „АЛТЕРНАТИВАТА“, което беше излъчено чрез средствата за масова комуникация. Въпреки, че в конкретния случай цитираме само това изказване, същото не е изолирано, напротив, то е част от поредица от подобни.

В качеството си на ръководител и член на НОЩ Мутафчийски многократно изразяваше публично твърдението си, че в РБ ще се случи голямо нещастие и много хора ще загинат. Такава беше през цялото време на извънредното положение и позицията на придружаващите го на брифингите лица. Многократно от въпросните брифинги пред многомилионна публика (ограмна част от населението на РБ) се говореше за трупове, умрели хора в страшни мъки, чували за трупове, морги и други думи предизвикващи директно асоциации и страхове от масово тежко заболяване и почти неизбежна смърт на всеки болен. Оставаше и усещането, че дори няма да могат хората да погребат близките си.

Починалите хора с установен положителен резултат за коронавирус се съобщаваха и все още се съобщават като „загинали“. В противоречие на тези твърдения са множество изказвания на специалисти по инфекциозни болести, вирусология и други, че положението не е толкова страшно и не е необходимо да се всява паника и да се нанасят непоправими щети на психиката и икономическото положение на хората. Социалната етика и общественото положение на ген. Мутафчийски, членовете на НОЩ и членовоте на МС изискват информацията да бъде предоставяна обективно, а в трудна за народа ситуация хората да бъдат окуражавани и успокоявани, а не плашени.

Следва да се има предвид, че тези брифинги се излъчваха без предупреждение за съдържанието им и съответно в голяма степен споменатото по–горе изразяване е засегнало и съзнанието на детската аудитория, което е предизвикало сериозен страх у същите. Тяхната психика е много по–крехка, което е следвало да бъде съобразено от НОЩ. Създаде се усещане в хората, че българският народ следва да търпи ограничителните мерки под страх, че е налице сблъсък с мощна подобна на военна атака. Предвещаваше се пик след пик, след Цветница, след Великден, който така и не се случи със страховитите размери, с които се вещаеше.

Брифингите се излъчваха често в полунощ, което допълнително засилваше интезитета на внушенията за страх и безнадежност. Всяко страшно нещо се възприема като още по–страшно в тъмната част на денонощието. Българският народ умее да се обединява и справя с трудностите в тежки времена. В такива случаи той следва да бъде мотивиран, а не сплашван. Не е чуждо на българите и справянето с пандемии, последната от които полиомиелитната през петдесетте години на изминалия век. Освен психологически вреди за населението, което се потвърждава от публични изказвания на други лекари, има и реални икономически вреди за държавата като цяло и за всеки български гражданин поотделно.

Предвид изложеното, моля Ви да извършите проверка по повод на посочените по-горе медийни изяви, както и за цялата дейност в качеството му на член на НОЩ на лицето д-р Венцислав Мутафчийски. На базата на какви медицински и статистически изследвания е правил своите заключения и е давал препоръки, които оказват реално и дълбоко влияние върху живота на гражданите на Република България, като насажда необоснована тревожност и страх.

Поради тези обстоятелства и поради породилото се в българското общество напрежение и недоверието в това лице, неговият професионализъм, добросъвестност и въобще по отношение истиността на цялата криза следва да се извърши съответната проверка на действията на посоченото лице, за да отговори на поставените в българското общество тревожни въпроси и съответно да се установи налице ли са данни за извършени престъпления по глава десета от НК – престъпления против реда и общественото спокойствие.

Считаме, че след всички лишения, които българският народ понесе, понася и както по всичко изглежда, предстои да понесе, както и поради факта на високото доверие, с което се ползва прокуратурата на РБ и поради дадените й от закона правомощия следва да извършите исканата проверка.

Подпис: ………..

Страхил Ангелов, фейсбук

Подобни статии

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за разговори с...

Още в катергорията

Вигенин: Коалицията не е невъзможна

„Коалиция не е невъзможна, от БСП сме готови за...

Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството има за свои...

От днес Анжел Вагенщайн – Джеки, вече е в стотната си година

Големият сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн вчера навърши...