Хиляди велосипедисти протестираха в Любляна

Според протестиращите правителството ограничава гражданските права, като напада медии и налага рестрикции на природозащитни групи

Хиляди велосипедисти се събраха вчера в центъра на словенската столица Любляна, за да протестират срещу десноцентристкото правителство на премиера Янез Янша, предаде БНР. Демонстрантите надуваха свирки и клаксоните на велосипедите си и развяваха словенски знамена. Мнозина носеха маска.

Според протестиращите правителството ограничава гражданските права, като напада медии и налага рестрикции на природозащитни групи. Някои демонстранти поискаха оставката на кабинета.

Словенското правителство иска да прокара законови промени, които биха ограничили правото на екологични организации да участват в административния преглед на инфраструктурни проекти. Според кабинета това е необходимо, за да бъде ускорено икономическото развитие на Словения, тъй като сегашното законодателство дава възможност дори на малки природозащитни групи да забавят чувствително важни строителни проекти като изграждането на заводи и електроцентрали, отбелязва Ройтерс.

В Словения всяка седмица има протести от миналия месец, когато националната телевизия съобщи, че представители на властите са облагодетелствали незаконно някои компании при купуването на маски за лице и апарати за командно дишане. Правителството отрича да е било извършено нещо нередно.

Според словенската полиция хората не трябва да се струпват при протести заради ограниченията с цел спиране на разпространението на коронавируса.

До момента в страната са регистрирани 1465 заразени, 103 от които са починали. В четвъртък вечерта Словения стана първата европейска държава, обявила официално края на епидемията от коронавируса на своя територия.

Подобни статии

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният директор на...

Още в катергорията

Учени: Опасността от Омикрон е преувеличена

Новият щам не води до тежка форма на заболяване Изпълнителният...

Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за...

Китай продължава да ограничава дипломатическите си отношения с Литва

Комунистическата страна спира издаването на визи Пекин обяви по-рано тази...