Иво Димитров: 10 причини поради които бъркам фамилията на Бенатова с тази на Беновска

Правят ли защитниците на Миролюба Бенатова разлика между опозиционна и тенденциозна журналистика? За тях, а и за самата Бенатова публикувам 10 причини, които ме карат да я причислявам към така наречените мисирки в журналистиката и да бъркам фамилията й с тази на Беновска:

1. Защото реши да се завърне в ефир с интервю, което очевидно интервюираният (в случая д-р Венцислав Мутафчийски) не е искал да даде, но е бил притиснат да го направи. Интересно от кого, но това е друга тема. А когато някой не иска да разговаря с теб и да ти отговаря на въпросите, нищо не може да се получи освен заядлива свада. Последното не е журналистически жанр.

2. Въпросите й бяха преднамерени, задавани въз основа на фейк новини и не кореспондираха с компетентността на интервюирания.

3. Много от въпросите съдържаха оценки към интервюирания, което няма нищо общо с безпристрастната журналистика.

4. Когато прекъсваш постоянно събеседника си, означава, че не търсиш отговори, а начин да дебатираш и да се изявяваш на фона на интервюирания. Тоест да си откраднеш от рейтинга му.

5. Обидно е позоваване от сорта на „Една дама каза!“

6. Интервюиращият няма право на емоционални коментари на отговорите, освен ако не разговаря с углавен престъпник, чието престъпление е доказано от съда.

7. Интервюиращият не трябва да играе ролята на конска муха, която през цялото време се опитва да извади извън нерви събеседника си.

8. Водещият на разговора би било добре да се държи така, че да не излага професията и да не я принизява на махленско равнище.

9. Разбра ли някой каква е целта на интервюто и имат ли реална полза от него зрителите. Компетентността на събеседника предполагаше смислен разговор за COVID 19 и за пандемията по света.

10. Ако самата Бенатова отговори честно на въпроса защо направи това интервю и кой й го уреди, съм готов моментално да изтрия този пост.

Иво Димитров, фейсбук

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....