Иззети предмети от колекцията на Васил Божков вече се продават

Ритон от колекцията на Васил Божков вече се продава на свободния пазар, сезира бизнесменът в профила си във Фейсбук.

Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример „е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите“.

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализираната покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени.

Иззети предмети от колекцията на Божков вече се продават на ...

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части – рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет със идентификационен надпис.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация „Тракия“, която продължава опитите да я върне от държавата.

„В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата“, пише Божков. Той твърди, че имал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. „С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София“, пише той във Фейсбук. Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон.

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божковсред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

Подобни статии

„Демократична България“ се регистрира за изборите на 2 октомври

Представителите на политическата сила внесоха 8888 подписа в ЦИК "Демократична България“ внесе...

Още в катергорията

„Демократична България“ се регистрира за изборите на 2 октомври

Представителите на политическата сила внесоха 8888 подписа в ЦИК "Демократична...

Номинираха Карадайъ за водач на листата на ДПС в Кърджали

Общо 26 са предложените като кандидати за народни представители,...

Румен Петков: Лъжата на Кирчо и Кокорчо продължава

Някой ден някой ще отговаря за това колко пари...