Китай: Епидемията от COVID-19 не е приключила

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Епидемията от COVID-19 в нашата страна все още не е приключила, това каза китайският премиер Ли Къцян, предаде РИА Новости.

Министър-председателят на азиатската държава в пространна реч пред парламента в Пекин е представил отчет за работата на ръководеното от него правителство. „Благодарение на упоритата работа и саможертвите на китайските граждани ние постигнахме огромни успехи в борбата срещу коронавируса. Към днешна дата обаче не можем да кажем, че сме победили окончателно заразата. През нас има много и тежки задачи“, е казал още той.

Ли Къцян е подчертал необходимостта от мобилизацията на всички налични ресурси за преодоляването на негативните икономически и социални последици на кризата.

Премиерът на Китайската народна република е допълнил, че епидемията е била най-голямото предизвикателство и за правителството, и за обикновените граждани от създаването на страната (1949 г.).

Отложената заради кризата с новия коронавирус годишна сесия на китайския парламент започна днес. Депутатите обаче носят маска и преминаха множество тестове за коронавируса, предаде Ройтерс.

Президентът Си Цзинпин и други китайски лидери се появиха без маска на лицето пред около 5-те хиляди членове на Общокитайското събрание на народните представители за годишната сесия в Голямата зала на народа. Тази година депутатите, идващи от цялата страна, трябваше да се подложат на множество тестове за коронавируса и бяха изолирани в хотели. Срещите с медиите и речите ще бъдат в онлайн формат, отбелязва БТА.

Първоначално бе планирано сесията на парламента да бъде проведена в началото на март, но се наложи тя да бъде отложена с повече от два месеца заради въведените в цялата страна ограничителни мерки, целящи да попречат на разпространението на коронавируса.

Рестрикциите в Пекин останаха в сила до последните дни на април.

Това е първият случай на отлагане на сесия на китайския парламент от 25 години и организирането й показва ясно решимостта на правителството, което се бори с причиненото от коронавируса забавяне на икономиката, отбелязва Ройтерс.

„От политическа гледна точка е важно да я проведат, въпреки цената и рисковете, свързани с коронавируса“, заяви Греъм Смит от Факултета по тихоокеански въпроси в Австралийския национален университет. Това показва сила и цели да успокои притесненията както на хората, така и на управляващата партия, допълни той.

След като се подложиха на тестове за коронавируса, депутатите трябваше да съобщят подробности за пътуванията и срещите си през последните седмици. Някои от тях освен това са били поставени под карантина.

Репортерите от държавните медии са били под карантина в продължение на една седмица и им е наредено по време на сесията да ходят само от хотела си до медийния център.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини