Корнелия Нинова: Хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа

„Не е нормално българското правителство да прогнозира -3% БВП и да казва – ще компенсираме дефицита с 10 млрд. заем, а Европейската комисия да казва: не, ще имате -10% в БВП., обясни лидерът на левицата

Имаме ясен план как да се действа в този момент и той е точно обратно на това, което се случва – правителството реагира на парче, реагира на принципа „проба-грешка“, включително и днес с ДДС, реагира според това дали се задава протестен потенциал в някой сектор. Така не може да се управлява, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според БСП трябва ясен план. Професионалистите – икономисти, финансисти на България, а „не калинките в министерствата, които сменят позицията на ден по три пъти“, трябва да се съберат и да направим анализ и прогноза на икономиката и на бюджета, подчерта Корнелия Нинова.

„Не е нормално българското правителство да прогнозира -3% БВП и да казва – ще компенсираме дефицита с 10 млрд. заем, а Европейската комисия да казва: не, ще имате -10% в БВП., обясни лидерът на левицата.

Според БСП от анализа на българската икономика трябва да се откроят 3-4 сектора, които осигуряват най-голям ръст в БВП, теглят икономиката като локомотив и имат най-много работници. И се прави държавен план за инвестиции в тези сектори, които ще изтеглят другите.

На трето място е необходим пълен анализ на засегнатите групи – безработните са със 150 000 нови, самоосигуряващи се, хора в неплатен отпуск, млади семейства без работа, които гледат децата си, пенсионери. И на тях се осигурява безвъзмездна помощ – това са инвестиции в човека, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза успеха в здравен аспект при мерките за ограничаване на заразата. Но посочи, че хората в най-голяма нужда все още не са получили никаква подкрепа.

„Мярката 60/40 за малкия и среден бизнес се използва в момента от 1% от потенциалните потребители. Безвъзмездна помощ, която беше обещана на хората, които останаха в неплатен отпуск, и самоосигуряващите се от 375 лв. още не е стигнала до тях, дори медиците не са получили онези 1000 лв., които трябваше да получат. Земеделските производители, на които беше обещано да им се изкупи продукцията от търговските вериги, останаха излъгани.“, завърши Нинова

Подобни статии

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с тероризма (СОБТ),...

Още в катергорията

Смениха шефа на СОБТ

Сменен е началникът на Специализирания отряд за борбата с...

Манолова: САЩ отдавна ни предупреждаваха за „Магнитски“

Месеци наред е имало подслушвания. Въпросът е тези папки...

Отстраниха шефа на пловдивската полиция

Началникът на пловдивската полиция е временно отстранен от длъжност...