Майк Помпейо порица Китай за предложеното от него законодателство за националната сигурност за Хонконг

„САЩ осъждат. . . предложението за едностранно и произволно налагане на законодателство за националната сигурност на Хонконг“, каза Помпейо в изявление

Американският държавен секретар Майк Помпейо порица днес Китай за предложеното от него законодателство за националната сигурност за Хонконг и го определи като произволно и катастрофално, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

„САЩ осъждат. . . предложението за едностранно и произволно налагане на законодателство за националната сигурност на Хонконг“, каза Помпейо в изявление.
По думите му то може да се отрази върху благосклонното отношение на САЩ към района.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„САЩ настойчиво призовават Пекин да преразгледа своето катастрофално предложение, да спазва международните си задължения и да уважава високото ниво на автономия, демократичните институции и гражданските свободи на Хонконг, които имат ключово значение за запазване на специалния му статут съгласно американския закон“, заяви той.

Великобритания очаква Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и е ангажирана да гарантира автономията на района, каза говорител на британския министър-председател Борис Джонсън.

„Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и очакваме Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и високото му ниво на автономия. Като страна по съвместната британско-китайска декларация Великобритания е ангажирана с поддържането на автономията на Хонконг и уважаването на модела една страна, две системи“, заяви говорителят.

Подобни статии

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров. По този начин те...

Още в катергорията

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров

Граждани изработиха плакат за журналиста Димитър Байрактаров. По този...

Тръмп поиска от 3 републикански групи да не използват името му за събиране на средства

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от три републикански групи...