Народното събрание прие отчета на Сотир Цацаров за работата на Антикорупционната комисия

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров отчете работата на Антикорупционната комисия пред парламента. Със 131 гласа „за“, един – „против“ и 45 „въздържали се“ народните представители приеха Доклада на КПКОНПИ

От името на парламентарната антикорупционна комисията Докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура за присъствието в пленарната зала на Сотир Цацаров.

Борис Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на КПКОНПИ през миналата година заради различни нарушения на законите.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Докладът отразява становището на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, че действащият закон се отразява положително върху дейностите по превенция на корупцията, но и изразява становище, че за постигане на по-голяма ефективност при прилагането на антикорупционната политика е необходимо прецизиране на някои текстове от закона.

Предложенията за реформа в законодателната уредба са свързани с кръга от лица, заемащи висши публицистични длъжности, както и с обема и вида на обстоятелствата, които те трябва да декларират.

От името на БСП остро срещу работата на комисията, се изказа Кристина Сидорова, която е и член на парламентарната антикорупционна комисия. От името на левицата, тя заяви, че няма да подкрепят Доклада. Според нея работата в борбата срещу корупцията не е ефективна и законът не работил, а всички предприети мерки за отнемане на имущество са само и единствено репресивни. Като пример за непълнотата на Доклада от БСП посочиха „Апартаментгейт“ и терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев, който не се споменават в отчета на дейността.

Крум Зарков заяви, че корупцията се бори и чрез НК.

Спас Гърневкси от ГЕРБ защити работата на КПКОНПИ, като заяви, че ако се надникне в арестите, там са всички крупни олигарси, които „били отмъкнали огромни суми от българските граждани“. По думите му, те били „производство на българската номенклатура“.

От своя страна председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров заяви, че ако Законът бъде променен, както се настоява от БСП, пак нямало  да работи и нищо нямало да се промени в работата и техните констатации. Припомняме, че БСП имаха предложение Комисията да се назначава от президента.

Какъвто и анализ да се направи на обществените поръчки, няма смисъл, защото трябва да се промени закона, припомни Цацаров и подчерта, че промените в Закона са в ръцете на депутатите. „Ако тази комисия бъде назначавана от президента няма да има разлика при този действащ закон“, заключи той.

В отговор на критиките от БСП за непълнота на доклада, Цацаров подчерта, че в него липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега.

Целият Доклад на КПКОНПИ  – ТУК –

Подобни статии

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни до старта...

Още в катергорията

Лекар ще открие първото заседание на 47-ото Народно събрание (ВИДЕО)

Подготовката за тържественото заседание вече е в ход Броени дни...

Крум Зарков: БСП може много повече

Не се боря за министерски пост, заяви още в...