„Независимая газета“: Защо в Япония има толкова малко жертви на COVID-19?

До края на май японското правителство вероятно ще премахне извънредното положение, въведено във връзка с пандемията от COVID-19

Това е ново заболяване от групата на острите респираторни вирусни инфекции. Вирусите причинители на повече от 100 такива заболявания са известни и проучени, включително щамове на така наречения сезонен грип. Японците ги наричат ​​вируси, причинители на типична пневмония и започват да се подготвят за тях всяка есен предварително, коментират от руското издание „Независимая газета“. Материалът е предаден от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

През последните години Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че Япония се справя най-добре с ежегодните грипни епидемии. Епидемиолозите смятат, че важна роля в това играят добре развитите комуникации, които допринасят за бързото информиране на гражданите в страната за епидемиологичната ситуация в нея. От 1999 г. Япония въведе система за наблюдение на епидемиите от вируса ТОРС. Около 5 хил. лечебни заведения в цялата страна, са длъжни да докладват за броя на оплакванията на гражданите от ТОРС и други инфекциозни заболявания. Тази информация се събира и се предава на медиите. Публикува се и средният брой заразени във всеки отделен регион.

За начало на грипния сезон в Япония се счита, когато средният национален брой на заразените надвишава 30 души седмично. Сезонът на грипа през 2020 г. започна необичайно рано, през декември 2019 г. и веднага започнаха мерките, които вече са добре познати на японците по-добре утвърдените методи за борба с ТОРС. Например, носенето на маски дори при лека настинка. През януари 2020 г. обаче Китай започна да получава съобщения за епидемия от нов тип заболяване, причинено от коронавируса SARS-CoV-2.

На първо място бяха засилени проверките на всички пристигащи от чужбина. Идентифицираните носители на вируси бяха изпратени под карантина. Така беше възможно да се ограничи разпространението на всяка болест в страната, например, свинския грип.

Въпреки това, почти веднага в цялата страна започнаха да изникват преносители на COVID-19. В същото време повечето от хората от различни възрасти не напускаха регионите, в които живеят. За борбата с новия вирус беше необходима обаче различна стратегия. Затова беше сформирана група от специалисти за разработване на мерките за борба с COVID-19. Една от първите й препоръки беше фокусът в борбата срещу вируса да се измести от предотвратяването на трансграничното предаване на вируса и да се обърне повече внимание на вътрешните огнища на епидемията. Тогава стана ясно, че човек може да е преносител на вируса и без очевидни симптоми.

Затова в страната бе създаден център за събиране на данни, която да използва рационално възможностите на медицинските институции в борбата срещу пандемията. Центърът получава данни от 8 хил. публични и частни болници и други лечебни заведения, които приемат пациенти, болни от COVID-19.

На 17 февруари японският министър на здравеопазването, труда и благосъстоянието Кацунобу Като обяви т. нар. ръководни принципи на правителството при борбата с епидемията. Общото послание беше, че всеки гражданин трябва да играе роля в предотвратяването на разпространението на COVID-19. Гражданите чуха призива, въпреки че и без него вече носеха маски навсякъде.

Държавата от своя страна организира общо 540 консултативни центъра. Всеки гражданин може да им позвъни за предварителна консултация. Лицата без сериозни симптоми се съветват да се въздържат от посещения на медицински заведения и да останат у дома си, дори ако температурата им е под 37,5 градуса в продължение на четири дни. За пациенти с леки форми на вируса се определя строг карантинен режим.

Но ситуацията с разпространението на COVID-19 в Япония продължи да се влошава. На практика беше невъзможно да се намерят основните източници на инфекциозните вериги и те ефективно да бъдат прекъснати в ранен етап. Затова започнаха масови изследвания за COVID-19. Ако в началото на февруари бяха провеждани средно 900 теста на ден с резултат след шест часа, то до края на месеца започна масовото производство на експресни тестове на COVID-19, като резултатът при тях се получава за 15 минути.

Правителството сметна, че само карантинните мерки могат да възпрепятстват разпространението на вируса. На 7 април то наложи карантина в Токио като център на епидемията, както и в шест други мегаполиси и префектури – основните огнища на разпространението на болестта. До голяма степен заради факта, че гражданите съзнателно следваха тези препоръки, растежът на броя на случаите на COVID-19 започна да се забавя. Но не спря напълно.

Японският премиер Шиндзо Абе реши да въведе извънредно положение във всички префектури на страната, за да сведе до минимум движението на хората в навечерието на празниците на Златната седмица (японците имат традиция да посещават родните си градове по време на тази поредица от празници от 25 април до 6 май). Публикуван беше пакет от 10 препоръки за граждани и работодатели как да се ограничи пандемията.

Златната седмица в Япония премина. Смъртните случаи от COVID-19 намаляха до единични случаи на ден, а заразените – до малко повече от 10 дневно. Тенденцията продължава. Карантината остана само в осем префектури. В японските медии анализаторите уверено твърдят, че до 31 май карантината ще бъде премахната в цялата страна.

Япония е сред водещите държави в света по всички положителни показатели за пандемията. Към 20 май в Япония – страна с население от 126 млн. души – от COVID-19 са починали 749 души, а заразените са малко над 16 хил. В Русия тези числа са съответно 3,1 хил. и 318 хил. души; в Германия – 8 хил. и 176,5 хил. души; в САЩ – 90 хил. и 1,5 млн. души.

Та какви са причините за успехът на Япония в борбата срещу пандемията? Можем да посочим няколко. Първо, последователното и систематично развитие на общественото здравеопазване. Второ, обществената осведоменост в областта на санитарните норми и правила. Например, от началото на грипния сезон, японците ще си помислят дали да посетят да кажем Хокайдо, ако там има много заразени. Трето, вярата на гражданите в препоръките на властите. Тя се формира от факта, че властите в столицата и в провинцията формират групи от консултанти и съветници и вземат решения в съответствие с техните препоръки. В някои случаи се публикуват доклади от тези групи за обсъждане на стратегии за решаване на проблема.

Подобни статии

Всичко за ваксините: Най-важните въпроси и отговори

Oт Mоdеrnа и BiоNTесh/Pfizеr твърдят, чe тeхнитe вaкcини ca eфeктивни и...

Още в катергорията

Всичко за ваксините: Най-важните въпроси и отговори

Oт Mоdеrnа и BiоNTесh/Pfizеr твърдят, чe тeхнитe вaкcини ca...

2021: Какво да очакваме отвъд Covid

В следващите 12 месеца от Нидерландия до Чили и...

Kathimerini за отричащите COVID: Това е и моят живот, глупако!

"Това е истинска война и ние правим необходимото, за...