Николина Ангелкова: Работим в посока летният сезон да започне от 1 юли

Според министър Ангелкова, страхът ще е един от основните елементи при планирането на бъдещо пътуване

Работи се в посока новият активен летен сезон да започне от 1 юли. Това заяви пред NOVA министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Работим в тази посока от 1 юли да започне активният летен сезон, което означава да можем да посрещаме и чуждестранни туристи. От 1 юни плажовете ще бъдат готови и подготвяме условия, за да се посрещнат български туристи. Ние призоваваме българските туристи и това е част от нашата политика – да насърчаваме вътрешния туризъм. Ще сме готови“, посочи тя.

„Абсолютно неизвестните по отношение на това как и кога можем да очакваме различните видове туристи са много. Непрекъснато водим разговори както с министри, така и с управители на големите туроператори. Имаме уверение, че ако се пътува в рамките на ЕС, да имаме възможност за чуждестранни туристи“, заяви тя и поясни, че настоява за единни правила за пътуване в границите на Съюза.

Според министър Ангелкова, страхът ще е един от основните елементи при планирането на бъдещо пътуване.

„Работата в сектор туризъм ще бъде нова, различна и няма да бъде такава, каквато я познавахме преди пандемията. Изключително важно за една дестинация е тя да бъде сигурна и да предлага такива мерки, които да гарантират здравната безопасност, и да вдъхват увереност. България е давана за пример за изключително бързите и навременно взетите мерки“, добави Ангелкова.

Тя поясни, че в сектора не всичко работи и няма как да се каже кой е по-малко или повече засегнат.

Заповедта за туристически пътувания в страната отпада на 13 май. В понеделник ще бъдат представени изготвените правила и изисквания за туризма.

„На 13 май отпада моята заповед за забрана на организирането на туристически пътувания и вече ще може да се пътува в страната. Готови са указанията ни за работа на местата за настаняване, плажове, СПА центрове и др. Изискванията максимално са съобразени с това да се гарантира здравето и живота на хората“, допълни тя.

„Подготвили сме декларация за пътуване на собствен риск. Всеки турист, който идва в България, трябва да декларира, че е здрав. Когато пристига в страната и се установи, че има признаци на заразен, декларира, че здравната му осигуровка ще поеме разходите по лечението му, ако не – той трябва да си поеме разходите. С тази декларация искаме да предпазим бизнеса. Туристът така декларира, че е здрав и че ще спазва всички изисквания“, каза още министърът.

Подобни статии

Най-големият онлайн търговец отваря физически магазини

Първите обекти на Amazon ще са в Лoc Aнджeлиc Amazon реши да...

Още в катергорията

Най-големият онлайн търговец отваря физически магазини

Първите обекти на Amazon ще са в Лoc Aнджeлиc Amazon...

Поскъпването ще продължава

Прогноза на експерти Животът ще продължава да поскъпва през следващите...

Ето кои инвеститори ще се върнат на пазара

През 2022 г. ще се разчита на отложените инвестиции Експортът...