НС прие на първо четене промените в Закона за здравето

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа “за”, 0 “против” и 69 въздържали се, предаде БГНЕС.

От ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС, “Воля” и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от “БСП за България” се въздържаха.

Очаквано промените не бяха подкрепени от групата на БСП. “Ако искаме да има истински контрол върху прозрачността на харченето на парите, които държавата дава за коронавируса, особено тези, които се дават по мярката 60/40. Още днес БСП ще внесе предложение за това в деловодството на Народното събрание”, съобщи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й комисията трябва да се състои от представители на всички парламентарни групи, а ръководството й трябва да е от опозицията, за да има ясен отчет на парите, съобщи още Нинова. Нямате ясен план за това как се излиза от икономическата криза, обърна се Нинова към управляващите.

“Нашата подкрепа за мерките срещу разпространението на вируса са безрезервни в този момент, но от друга страна се въздържаме на първо четене от подкрепа, тъй като има неща, които просто не могат да бъдат преодолени и те са в три основни направления”. На първо място, каза той, въведената т. н. санитарна извънредна обстановка, тя няма кокнституционна основа. „Според нас това може да доведе до непредвидени правни последици“, посочи депутатът от левицата Явор Божанков.

Winbet – победата е емоция! (18+)

“Воля” подкрепи промените в Закона, който влиза в сила след премахване на извънредното положение. “Ниеще подкрепим на първо четене този законопроект и естeствено се надявам всички вие, а и ние ще внесем предложения за корекция преди второ четене”, каза Пламен Христов от Воля.

Групата на Обединени патриоти също подкрепи промените. „Групата на Обединени патриоти ще подкрепи на първо четене настоящия проект на закона“, заяви Калин Поповски.

Законопроектът бе подкрепен и от ДПС, съобщи д-р Джевдет Чакъров от партията. “ДПС подкрепя като цяло промените в Закона за здравето, защото има необходимост от такъв закон за мерките, които ще продължат да действат след отмяната на извънредното положение на 13 май с цел ограничаване на епидемията от коронавируса и за подпомагане на бизнеса, заетостта и гражданите. Подкрепяме и по принцип промените в чл. 61 и чл. 63 от Закона за здравето, с които се дават правомощия на министъра на здравеопазването за въвеждане на мерки за опазване на живота и здравето на хората на територията на цялата страна и в отделни населени места и области. По отношение на избраната техника имаме резерви, но се надяваме те да бъдат прецизирани между първо и второ четене, за което ние ще направим съответните предложения”, каза още той.

Текстовете вече получиха одобрениeтo на парламентарната Комисия по правни въпроси, а с тях кабинетът предлага мерките за справяне с пандемията от COVID-19, както и ограничаването на икономическите последици от нея, които да бъдат прилагани след края на извънредното положение. Срокът му изтича на 13 май, а правителството взе решение да не предлага неговото удължаване.

Законопроектът цели създаването на правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на заразата, както и нормалната работа на здравната ни система.

В него е разписано, че всички противоепидемични мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Здравният министър ще определя и задължителната изолация на болните от заразни болести, на заразоносителите, на контактните с тях лица и на хората, които са влезли у нас от други държави.

Освен в здравната сфера, част от мерките са и социално-икономически. Предвижда се ползваният през 2020 неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.

Предлага се още да не се провежда Национално външно оценяване за ученици от IV и X клас за тази учебна година.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица. Следващото заседание на парламента е във вторник от 13 часа, обяви председателят на НС Цвета Караянчева.

Работата на парламента се възстановява на 14 май.

Подобни статии

Още в катергорията