Олигархът Гергов – от СДС и НДСВ, през БСП, до клякане пред ГЕРБ

В интервю от 19.10.2000 г. Гергов открито заявява подкрепата си за СДС с думите: „Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило“

Възмутената опозиция срещу олигарха Георги Гергов в Пловдив продължава да набира подкрепа, пише онлайн изданието plovdiv24.bg. От цялата страна в централата на БСП на „Позитано“ 20 пристигат писма в подкрепа на Корнелия Нинова и на това Георги Гергов да бъде изключен от партията.

В материала на plovdiv24.bg се припомня, че острата реакция на членовете на столетницата дойде след участие на Гергов в телевизионно предаване, където, според червените и техния лидер Корнелия Нинова, той явно е заявил подкрепата си за ГЕРБ.

Пловдивски социалисти са категорични, че това не е първата му изява с реалната подкрепа на управляващите. Напротив – в годините на Прехода Гергов винаги е подкрепял онези, които са на власт. Десни правителства са причината за огромното му богатство, а самият Гергов отлично се е подвизавал и в СДС и в НДСВ, а сега е в отлични взаимоотношения с ГЕРБ, говорят нескрито в БСП и припомнят медийни откровения на олигарха и факти от разследвания.

В интервю от 19.10.2000 г. Гергов явно заявява подкрепата си за СДС с думите: „Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило“, поясняват активисти на БСП от Града на тепетата.

Поискалите изключването на Гергов от партийните редици подчертават, че в това интервю той яростно подкрепя синята десница така, както го прави днес и с ГЕРБ.

Георги Гергов е изключен от БКП през 1986 г. и се връща в БСП едва през 2004 г. Оттогава Гергов с думите си действа срещу решения, взети на Конгреса на БСП, коментират бесепарите от Пловдив, цитирани от plovdiv24.bg.

Пловдивските социалисти в опозиция на Георги Гергов изпращат протестни писма и в Общопартийната контролна комисия на БСП с настояване той да бъде изключен. Техните жалби оставали неудовлетворени.

През 2007 г. Георги Гергов имаше номинация от НДСВ за кандидат-кмет, изясняват сегашните му съпартийци, недоволни от перманентния му политически колаборационизъм. Тогава той бе уклончив: „Вероятността да се кандидатирам за кмет на Пловдив не се изразява в проценти, а е въпрос на лично и категорично решение“.

Уклончивостта му вероятно се е дължала на тогавашното му раздвоение, тъй като той водеше в същото време и консултации със СДС за издигане на кандидатурата му за градоначалник и откровеничеше, че за него „е ценен всеки глас“. Явно без значение от коя политическа формация.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Топлата връзка“ на Гергов със СДС датира от началото на 90-те години, според Едвин Сугарев и Христо Христов – автори на трилогията „Корупционна България“. През 2016 г. те разказват пред медиите как с невърнат борч от над 30 млн. лв. стартира бизнеса си Гергов в зората на демокрацията у нас.

Парите са от вече закритата Държавна агенция за чуждестранна помощ, която работела като частна банка и когато неин шеф е един от най-яростните „първоседесари“ Петко Симеонов. Агенцията отпуска пари като помощи за гладуващите българи, но всъщност ги е продавала с голяма изгода за някои хора, обясни преди четири години Едвин Сугарев. По думите му на гърба на тези продажби е създаден българския олигарх  Георги Гергов.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ изнася документи през 2012 г. за това как преди три години – през ноември през 2009-та в МВР и при главния прокурор постъпва сигнал от полицай от Икономическа полиция в Пловдив (входящ номер 188-59 / 04.11.09 г.). В справка от пет страници, която „Биволъ“ публикува, подробно е описана престъпна схема на видния пловдивски бизнесмен Георги Гергов за ощетяване на държавата. Ключов момент в схемата е завишаването в десетки пъти на стойността на активите, апортирани от Гергов в смесени дружества с държавата.

Сигналът е смачкан от Цветан Цветанов. Полицаят, дръзнал да тръгне срещу Гергов, е уволнен, а по-късно получава заплахи за живота си.

Тази година в края на февруари сайтът „Епицентър“ припомня части от доклад за корупцията по времето на управлението на СДС и премиера Костов, изготвен през 1999 г. от директора на Националната служба „Сигурност“ /НСС/ ген. Атанас Атанасов.

НСС изважда в документа и сделки с индикации за колосална корупция с участието на Гергов. Контраразузнаването посочва, че Гергов е съветник в кабинета на министъра на земеделието в правителството на Любен Беров.

От прегръдката на Гергов с ГЕРБ през 2018 г. произтекоха прословутите 43 млн. лева, които правителството плати, откупувайки печално известната му „дупка“ във Варна. Последвалите 5 млн. лева кредит от Българската банка за развитие /ББР/ и други „по-дребни“ сделки сочат, че на пловдивския бизнесмен вероятно по този начин са предплатени услуги, а сега се очаква той да свърши своята част от „сделката“ за маргинализиране на столетната партия, смятат социалисти.

Те обаче са категорични, както и лидерът им Корнелия Нинова, че „БСП не се продава“.

Подобни статии

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали Делин Запартов,...

Още в катергорията

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали...

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

ТРАГЕДИЯ! Заместник на Надежда Йорданова откри арест с гайди и Клайдерман!

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев отнесе подигравки заради гайди и...