Пълна дезинфекция на болница в Пазарджик заради случаи на Covid-19

36 са новозаразените, има огнище на Ку-треска има в Габровска област, предупреди проф. Тодор Кантарджиев

В още една болница в Пазарджик е установена зараза от коронавирус в персонала, съобщи БНР. Това е частната „Здраве“ в Пазарджик, където двама от медицинските работници са дали положителни тестове. Затова цялата болница ще бъде дезинфекцирана.

Положителни резултати за Covid-19 са установени и при двама пациенти на „Здраве“. Те са били прехвърлени в частната болница, поради големия брой заразени медици в многопрофилната болница (МБАЛ) в града – там те са общо 14 човека, като едва вчера бе вдигната карантината от интензивното ѝ отделение. Поради недостиг на персонал обаче МБАЛ в Пазарджик обяви, че търси доброволци, които да работят в отделението.

Към момента зараза не е установена сред персонала на друга частна болница в Пазарджик, която лекува пациенти с коронавирус – „Хигия“. Без положителни проби е завършило и масовото тестване в социалните домове в региона.

По-рано днес проф. Тодор Кантарджиев от Националният оперативен щаб за борба с коронавируса обяви, че 36 са новозаразените в страната.

Общият брой на болните у нас става 2211 души,  като увеличението спрямо вчера е 1,5% . Активните случаи са 1505. 1094 PCR-теста са направени вчера.

В момента 9 са областите с активни случаи на коронавируса. От вчера 10 са новозаразените в София, като за момента столицата и областта са най-засегнати с общо 931 случая. В болница са настанени 169 пациенти, като 30 са в отделение за интензивни грижи.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Излекуваните са 25% или общо 598 души.

Жертвите на COVID-19 за последното денонощие са 3-ма души – двама в София и един в Ямбол. Починалият в Ямбол е мъж на 31 г., който е имал диабет. Починалите в София са в „Пирогов“ – мъж на 74 г. с исхемична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, и жена на 66 г., която е била с перитонит. Общият брой на починалите от COVID-19 в България вече е 108.

240 са заразените медици в цялата страна, което представлява 11% от общата заболеваемост. Децата са около 6% от заболелите.

Проф. Кантарджиев представи данни и за ефективното репродуктивно число на заболяването, т.е. колко души заразява един болен с коронавирус. Ако при обикновения грип един болен заразява 1,5-2 души, то при коронавируса един болен заразява трима, ако не са взети мерки. Когато ефективното репродуктивно число е по-малко от 1, то значи епидемията гасне и един човек заразява по-малко от един средно, обясни професорът. „В момента в България това число е около 1, като интервалът му е от 0,8 до 1,2. В последните 2 седмици го поддържаме около 1. В първите седмици на развитие на заболяването беше 1,7, в началото на май беше 1,17 и сега е малко повече от 1. Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем това число да е по-малко от 1, това ще значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, каза Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг в Министерския съвет.

Освен на коронавирус в България има огнище и на друга заразна болест – Ку-треска, обяви проф. Тодор Кантарджиев. Над 20 положителни проби за Ку-треска има в Габровска област, съобщи обяви проф. Тодор Кантарджиев. Засегнатите населени места са селата Крамолин, Ловни дол и Съботковци. Вчера са доказани 14 случая на Ку-треска, като заразените са ветеринарни лекари и персонал в две кравеферми и една овцеферма. Това заболяване има симптоми, които може да са подобни са коронавируса. „При температурно състояние колегите лекари първо са търсили при тях коронавирус. Надявам се, че ще се вземат необходимите мерки“, допълни професорът.

От Областната управа в Габрово заявиха пред БНТ, че и в трите ферми са взети всички противоепидемични мерки. Директорът на РЗИ-Габрово д-р Николай Пенчоков каза, че не се налага заболелите от Ку-треска да бъдат изолирани.

При Ку-треска около 50% от болните хора показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са рядкост – под 2%, а след преболедуване организма изгражда продължителен имунитет.

4177 души са тествани от 6 април до днес в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 84 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 56 (1.3%) случая – за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап. Има и 35 (0.8%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за „златен стандарт“ PCR-тестове са  235, от които 11 (4.7%) са дали положителна проба да коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Подобни статии

657 са новите случаи на коронавирус

Излекуваните са 3530 за последното денонощие Новите случаи с коронавирус у нас...

Още в катергорията

657 са новите случаи на коронавирус

Излекуваните са 3530 за последното денонощие Новите случаи с коронавирус...

Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев,...

Костадин Паскалев: Има предпоставки за успешно служебно правителство

„Президентът предложи балансирано правителство, попълнено с хора, които притежават...