Петър Москов: Масово тестване за коронавируса на ранен етап е абсолютно излишно

Масово тестване на ранен етап, преди голяма част от населението да се е срещнала с коронавируса, е абсолютно излишно, защото дава фалшиви резултати. Ако нивата на заразяване в обществото стигнат 5-6-7%, тогава достоверността на бързите тестове ще е по-висока.

Това заяви анестезиологът и бивш здравен министър д-р Петър Москов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Той подчерта, че ако 2% от българското население се е срещнало с инфекцията, то при 80% точност и 98% специфичност на бързите тестове резултатите ще покажат 52,3% достоверност.

По думите му ранното вземане на ограничителните мерки у нас и стратегията за това по какъв начин да се диагностицира и ограничава заболяването са правилни решения на държавата.

„Правителството обаче не обяви по грамотен и аргументиран начин защо въвежда мерките. Доброто управление е да обясниш и да поставиш ясни цели и в преследването им да направиш всички хора съпричастни. Трябва час по-скоро да се представят ясни маркери, от които да последва промяна в мерките“, обясни бившият министър.

Според него едно от малкото неща, в които европейците намират съгласие, е опазването на човешкото здраве.

„Убеден съм, че огромното мнозинство от българите споделя това. Оттам нататък, ако всички сме обединени от това, трябва да разберем къде се разделяме“, коментира д-р Москов.

Той определи две посоки, за които трябва да се води дебат – има ли заплаха и колко тежка е тя и какви мерки трябва да се предприемат. Анестезиологът беше категоричен, че заплаха има и нейното съществуване не подлежи на субективно усещане.
Според него трябва да се вярва на изведените факти и като пример даде повишените нива на смъртност при заразени с COVID-19 извън България.

„Вирусът няма собствен живот. Той копира нашето социално поведение. В скандинавските страни хората по принцип си ходят на гости с 1 седмица предупреждение, а и са много по-рядко населени. Начинът им на живот определя някаква базова социална дистанция. Ние, ако не отидем да питаме съседа как е, не сме същите“, коментира той.

„В последните дни се загубихме в това да търсим връзките причина-следствие, да оспорваме дали пейките да са облепени или не. Убеден съм, че огромното мнозинство от хората у нас споделят тезата, че животът е висша ценност. Ако всички сме обединени около това, ще преминем през епидемията. На тези, които шестват по студията и казват, че смъртта е неизбежна, аз казвам, че животът е ценност“, заяви д-р Москов.

„Големият дебат в обществото е има ли заплаха, ако има, колко тежка е тя и колко тежки трябва да са мерките. Заплаха има. Твърди се, че всеки сезон било така, че всеки сезон има грип. Данните обаче сочат, че във всяка една държава, засегната от короновирусната инфекция, има пик с до 50% по-висока смъртност от обикновения грип. Абсолютно доказано е, че смъртността от COVID-19 не може да бъде сравнявана със смъртността от обикновена вирусна инфекция“, подчерта бившият здравен министър.

„При бързите тестове вероятността е като жокера 50/50. Ако използваме тези тестове масово и търсим реално позитивните, тестът ще бъде с 52,3% прецизност. А това за негативните не означава нищо, защото може и да са позитивни, трябва да се направи втори тест. На ранен етап, преди голяма част от популацията да се е срещнала с вируса, използването на бързи тестове е безполезно, защото не дава достоверни резултати“, коментира д-р Петър Москов.

Подобни статии

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков...

Още в катергорията

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска...

Депутат на ИТН ще е новият шеф на Тотото

Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър...

За фашизма в България и Македония

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари,...