Politico: Конте представи пакет от мерки от 55 млрд. евро за последствията от коронавируса

Правителството също така е отделило 25,6 милиарда евро за разширяване на съществуващите обезщетения за безработица, повече от 3 милиарда евро за здравната система, 1,4 милиарда евро за университети и изследвания и повече от 1 милиард евро за селскостопанския сектор

Италианският премиер Джузепе Конте представи в сряда нов пакет от мерки на стойност 55 милиарда евро за справяне с икономическото въздействие на пандемията от коронавируса, пише европейската редакция на Politico, предава Епицентър.

„Работихме по този указ, осъзнавайки трудностите, пред които е изправена страната“, каза Конте на пресконференция.

Новият указ временно замразява корпоративния данък за всички компании с годишен оборот под 250 милиона евро и предоставя невъзстановими помощи до 40 000 евро за малки предприятия.

Пакетът също така позволява на правителството да се намеси и рекапитализира силно засегнати компании в съответствие с новите правила на ЕС за държавна помощ, позволяващи вливане на публичен капитал.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

„Инструментите, които въвеждаме, са определени от новата европейска рамка и се приемат във всички страни“, каза финансовият министър Роберто Гуалтиери и добави, че Италия е сред първите държави, които се възползват от новите правила на ЕС.

Гаултиери също подчерта необходимостта от изравняване на съществуващия дисбаланс на държавната намеса между държавите-членки с европейски фонд за възстановяване.

Правителството също така е отделило 25,6 милиарда евро за разширяване на съществуващите обезщетения за безработица, повече от 3 милиарда евро за здравната система, 1,4 милиарда евро за университети и изследвания и повече от 1 милиард евро за селскостопанския сектор.

Декретът въвежда и така наречения „спешен доход“ до 800 евро за семейства с ниски доходи.

Новите мерки включват и подкрепа за туризма, сектор, който представлява близо 13 процента от италианската икономика.

Семействата с ниски доходи ще получат „ваканционен бонус“ до 500 евро, който да се изразходва за настаняване, докато хотели и плажни курорти ще се възползват от данъчни отстъпки.

Гаултиери обяви 2 милиарда евро помощ, за да помогне на бизнеса, който ще трябва да адаптира своите дейности, за да отговори на новите изисквания за социално дистанциране, особено в туристическия сектор.

Италия също ще предостави разрешения за пребиваване на мигранти, работещи в сектора на селското стопанство и домакинството. Докато обявяваше мярката, министърът на земеделието Тереза Беланова – която напусна училище, за да работи в полетата на 14-годишна възраст – беше развълнувана до сълзи.

Конте заяви, че е категорично против идеята за двустранни споразумения за туризъм между страните членки, които да позволят свободното движение на туристи.

„Ние не приемаме двустранни споразумения в рамките на Европейския съюз, които създават привилегировани туристически пътеки“, каза той, отговаряйки на въпрос за туристическата стратегия на ЕС, която насърчава подобни споразумения между райони със сходни проценти на заразяване.

„Това би означавало унищожаване на вътрешния пазар“, каза той.

„Ние бихме излезли от Европейския съюз. Никога няма да го разрешим“, подчерта Конте и добави, че е известил за това председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Подобни статии

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във Фейсбук  Ето какво...

Още в катергорията

“Хамас” нападна с ракетен обстрел Тел Авив (ВИДЕО)

Пряк свидетел публикува кадри от атаката на палестинците във...

Русия гони румънски дипломат

Русия е взела решение да изгони румънски заместник военен...

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

Държавната дума - долната камара на руския парламент, ще разгледа...