Радио Китай: Майк Помпео стои срещу останалия свят

Държавният секретар стои и в основата на решението на САЩ да прекратят финансирането си за СЗО – това е открито подкопаване на глобалните усилия за овладяване на пандемията

На 29 април държавният секретар на САЩ Майк Помпео за пореден път обвини Световната здравна организация (СЗО), че се е провалила при изпълнение на задачата си за овладяване на пандемията от COVID-19 и предупреди, че Вашингтон ще проведе разследване за работата на организацията.

Вместо да съсредоточи усилията си върху спасяването на човешки животи в условията на разрастваща се епидемия, това е поредният опит на Белия дом да намери виновни за своите собствени грешки. В САЩ за пореден път предпочитат да си затворят очите и омаловажат действията на СЗО, които изиграха важна роля в овладяване на епидемията и са признати от международната общност, пише в българската си секция Радио Китай.

Комисията за извънредни ситуации при СЗО е съставена от независими експерти от много страни, включително американци, а Вашингтон получава безпроблемно всяка информация. Но въпреки това Белият дом обяви извънредно положение едва на 13 март, повече от 40 дни след като СЗО отправи предупреждение, че вирусът представлява опасност за глобалното обществено здраве.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Един от главните виновници за положението, в което изпаднаха САЩ, е държавният секретар Майк Помпео. В края на януари китайските власти взеха решение да поставят под пълна карантина град Ухан, което по думите на генералния секретар на СЗО Тедрос Гебрейесус е доказателство, за „реални действия за ограничаване на болестта, в резултат на които се забави разпространението ѝ“.

За Майк Помпео обаче мнението на СЗО не бе важно, а верен на антикитайската си политика, той обвини организацията в пристрастие към Пекин. В резултат на забавените действия на Белия дом възможността за предотвратяване разпространението на епидемията в САЩ бе загубена.

Държавният секретар стои в основата и на решението на САЩ да прекратят финансирането си за СЗО и дори заяви, че не изключва възможността страната му да инициира създаването на друга организация. Това е открито подкопаване на глобалните усилия за овладяване на пандемията, тъй като от избухването ѝ СЗО играе важна роля в информирането, определянето на насоки за превенция, координация при доставката на материали и научните изследвания за болестта. На проведената неотдавна среща на Г-20 бе публикувано заявление, в което се изразява пълна подкрепа за СЗО.

От април 2018 г. насам, когато Майк Помпео пое поста на държавен секретар, той се оформи като един от най-активните поддръжници на унилатерализма в САЩ и при него американската дипломация се утвърди като основен източник на притеснения в международната общност. От началото на епидемията Помпео демонстрира единствено политически предразсъдъци и начин на мислен от времената на Студената война, когато политиката и идеологията доминираше над науката. Пренебрегвайки предупрежденията и опита на СЗО, държавният секретар и политиците като него заблуждават американския народ и създават сериозни пречки за овладяване на ситуацията, от което в крайна сметка страдат много невинни хора в САЩ.

източник: Радио Китай / CRI.cn

Подобни статии

Украинската армия се е изтеглила от град Лисичанск

Руската армия и сепаратистите вече контролират напълно Луганска област Украинската армия обяви,...

Още в катергорията

Украинската армия се е изтеглила от град Лисичанск

Руската армия и сепаратистите вече контролират напълно Луганска област Украинската...

Бивш шеф на Формула 1: Все още бих поел куршум за Путин

Бърни Екълстоун заяви, че все още би поел куршум...

70% от американците не искат отново Байдън

Одобрението към президента на САЩ падна до 38% Почти толкова...