Ресторантьор: Намаляването на ДДС е най-бързата мярка, която ще стигне и до най-малките в бранша

Изключително труден сезон очакват ресторантьорите в България. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша

В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга – всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна. Той разработва проекта „Черноморска кухня“, чиято цел е да създаде и наложи нова марка. Каракашев е завършил Висшето хотелиерско училище в Цюрих и е преподавател в Икономическия университет във Варна.

Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите е ДДС и свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка. Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството:

„В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18“.

Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти.

„В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици“.

По думите на Желязко Каракашев ресторантьорството е много трудоемък бизнес:

„Голям процент от разходите се плащат за работна заплата. ДДС е като данък и върху работната заплата, т.е. върху разходите като работната заплата – за тези разходи от една страна имаш разходи за осигуровки, за работна заплата, за отпуски. И върху това нещо плащаш и ДДС. Ако в единица оборот в търговията процентът на труд е един, то в туризма и ресторантьорството той е многократно повече. Процентът, който внасят ресторантите, е доста по-голям, затова в цяла Европа има специфично диференцирани ставки за ресторантите“.

Той обясни в предаването „12+4“, че в Германия ставката за ресторантите не е била диференцирана, но след кризата с пандемията първата мярка е била да се намали ДДС от 19% на 7%.

Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите:

„Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб“.

Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба:

„За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите“.

Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с „елементарно изваждане на 11%“, защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни:

„Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко“.

Подобни статии

Акциите падат и петролът поевтинява

Най-рязко се обезцениха дяловете на авиокомпаниите и други свързани с пътуване...

Още в катергорията

Акциите падат и петролът поевтинява

Най-рязко се обезцениха дяловете на авиокомпаниите и други свързани...

Forbes разкри първите български милиардери

Състоянието на братя Домусчиеви се оценява на 4,2 млрд....