Ресторантьорският и хотелиерският бранш настояват за ДДС от 5%

Никога не сме искали да отваряме по-рано, искахме ясни правила, при които да се работи. Още при обявяването на извънредното положение искахме да затворим всичко, за да минем по-бързо.

Това заяви Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

Основното ни искане е намаляване на ДДС ставката, на 5% – за бранша, за 1 година, после да се върне на 9%. Сега на хотелите е 9%, на заведенията е обичайното за всички сектори ниво – 20 на сто.

А на въпрос на Нова телевизия, че финансовият министър Владислав Горанов не е съгласен да се пипа ДДС, отговорът беше – то и Наредба 18 (за касовите апарати) нямаше да се пипа.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Същевременно Коларов отбеляза и благодари, че най-накрая властта решила да чуе бранша, защото такава среща е искана от години – вчера, 11 май, имаше такава.

И каза, че днес, 12 май, има втора среща с Бойко Борисов и представители на кабинета, като изрази надежда браншът да бъде чут. Като мине една година и ще се види дали сме прави, уточни той. Коларов беше категоричен, че всички държави около България са с намалено ДДС за туризма.

Искаме намаляване на ДДС и на храните от първа необходимост, добави Коларов.

Абсолютно никога не сме искали финансова помощ т.е. пари на бранша, а да се помогне на работещите там. Коларов каза и, че браншът иска отлагане на Наредба 18 поне до края на 2021 година. И продължи – настояваме при „60 на 40“ да не се брои какви задължения имаме, тъй като браншът работи месец за месец и плаща по-късно – в момента, заради извънредното положение, няма с какво.

За финал Коларов призова българите да дойдат на почивка в България през лятото, защото тази година повечето държави в ЕС ще оставят предимно вътрешен туризъм. Той призна, че знае, че през годините хората „са се напатили“ от почивки по Черноморието, но е време да обърнем страницата.

Подобни статии

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от...

Още в катергорията

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи...

Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов...

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не...