понеделник, септември 28, 2020

Сайт “несвързан” с Прокопиев се опита да оплюе Пеевски за даренията

Най-четени

Черна вест: Почина проф. Веселин Тепавичаров

Почина проф. Веселин Тепавичаров - дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ. Черната вест съобщиха от Софийският университет "Св. Климент Охридски". Веселин Тепавичаров е роден...

МВР има нов зам.-министър

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на вътрешните работи е назначен Михаил Златанов, съобщиха от правителствената информационна служба. Михаил Златанов е завършил...

Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да...

БСП, Борисов и Цветанов ще бъдат глобени за неспазване на епидемичните мерки

Когато нарушението е извършено от юридическо лице, санкцията е от 500 лв. до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 лв. до...

В пореден удар срещу Делян Пеевски: Повелителят на фалитите Прокопиев посегна и на даренията

Разградският бос иска да прилапа в бездънната си паст 70 млн. държавни пари за засегнатите от кризата

Лъсна кой кой е – докато едни даряват, за да спасяват лекарите животи, олигарсите само крадат, за да избягат от кредиторите си

Напънал се мейнстриймът на Иво Прокопиев и родил… черешово топче. При това не само като правено в кръжок по труд и техника, а и с бракувани снаряди. Това е най-краткото описание на поредния залп, сътворен от медиите, обслужващи подсъдимия разградски бос срещу традиционната му мишена – депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски.

Защо Пеевски е традиционна мишена на Прокопиев и изданията от машината му за лъжи, с която задръства с клевети публичното пространство у нас, отдавна е ясно. Фактът, че от вече десетилетия медиите от издателската група, чийто собственик е Пеевски, изкарваме престъпленията на разградския бос, е само една от причините. Другата е законодателната дейност на депутата, с която посече далаверите не само на Прокопиев, а и на останалите олигарси у нас. Взети заедно тези две причини доведоха до постоянни залпове срещу Пеевски, изродили се до степен да го обсипват с абсурдни опорки, диктувани от Прокопиев, за всяко негово действие в помощ на обществото. Последно – за дарителската му дейност, с която подпомогна болниците и лекарите на първа линия в битката срещу коронавируса.

След няколко седмици тормоз с искания за информация над медиците в цялата страна, Прокопиевата машина роди памфлет, базиран на абсурдни грешки, които биха докарали до успокоителни всеки средностатистически преподавател по право или по икономика. Ама така е като работиш по опорки, зададени ти от човек, който може и да се представя за бизнесмен, но реално е само и единствено мошеник, разбиращ (при това спорно предвид факта, че е подсъдим) от далавери, но не и от икономика. За да сме по-точни – фалирал мошеник, затънал за втори път в дългове до шията при положение, че окраде цялото общество с десетки милиони от приватизацията и от сметките на всички ни за ток.

Така в дългоочакваното „разследване“ на доскоро никому неизвестния и „несвързан“ сайт с Прокопиев „За истината“, публикувано вчера с помпозното име „Интръст“ ЕАД – скритият дарителски портфейл на Делян Пеевски“, четем цяла поредица самоопровергаващи се умствено предизвикани твърдения. Че дружеството било публично и едноличният му собственик Пеевски не можел да взема решения как и къде да отиват средствата му. Че само управителят можел да прави това. Че самият факт, че са множество при това в кратък срок пораждал съмнения. А най-голямото престъпление според авторите е, че част от тях са дарени с изричното условие да отиват за лекарите на първа линия. Всичко това – видиш ли – показвало, че се търсели данъчни облекчения и можело да става въпрос дори за пране на пари?!

Откъде „авторът“ на това „разследване“ вади този извод е абсолютно неясно, но ако се беше потрудил да се консултира с истински прависти и икономисти, а не със самозван юрист на също уж „несвързания“ с Прокопиев Антикорупционен фонд, поне щеше да знае, че публични по смисъла на закона са само фирмите, търгувани на борсата, каквито едноличните акционерни дружества като „Интръст“ ЕАД не са.

Компанията е еднолична собственост на Делян Пеевски, както впрочем е написано и в самия материал, но кой да ти чете за такива подробности. Както и изричните текстове на закона, че бидейки едноличен собственик той може сам да взема решенията от компетентността на общото събрание.

И най-проста проверка пък би показала, че Делян Пеевски всяка година бидейки публична личност декларира пред КПКОНПИ имуществото и финансите си като физическо лице. А фирмата му „Интръст“ ЕАД пак всяка година обявява пред Търговския регистър финансовите си отчети.

Как дарява – като физическо лице или чрез фирма, еднолична негова собственост, на практика няма никакво значение. Единственото нужно е да отстъпи предмета на дарението веднага и безвъзмездно на бенефициента и да бъде съставен писмен договор, за да е надлежно доказано, отчетено и осчетоводено. Изисквания, изпълнени изцяло в случая с помощта, дадена от „Интръст“ ЕАД, при това описани в материала, но с внушение, че не били покрити. Ако беше истина това внушение, то по този начин Прокопиевите пионки изкарват за нарушители всички големи дарители, които подпомагат болниците в тази криза – от огромни компании като телекоми, банки и дори цели холдинги. Излиза, че единствено разградският бос не прави нарушения по една прозаична причина – нищо не дарява. Явно още живее във времената на Костов, в които правила нямаше и съответно всеки можеше да сложи ръка на всичко държавно, стига Бащицата да му позволи. Няма друго обяснение за обясненията на стахановците на Прокопиев, че трябвало да се дарява само на логистичния щаб към здравното министерство, а не и на болниците и лекарите. Ние обаче отдавна не живеем в тези времена. В тази държава има закони при това с добри контролни механизми. Както Пеевски, така и всички, които ги спазват, е е нормално да даряват на всеки, за когото преценят, че има нужда – и на МЗ, и на Щаба, и на болниците и лекарите.

Но защо да се четат законите в тази страна, при положение, че се пише под диктовка?! При това на човек, показал (включително с въпросния материал, написан изцяло по негови тезиси), че разбира само от едно – как да краде от джобовете на хората. Именно затова, въпреки че получи на тепсия от ментора си – бащата на бандитската приватизация Иван Костов едни от златните кокошки на родната икономика като „Каолин“ например, а след това продължи да ни обира – държавата, и всички нейни граждани, с дузина енергийни далавери като космическите цени на тока от ВЕИ-тата му и приватизацията на миноритарния дял на EVN, фалира вече на два пъти. При първия се спаси, бягайки от кредиторите си в Сингапур. Сега обаче, въпреки че отново би искал да избяга, защото пак е затънал в борчове за десетки милиони, няма как да го направи. Тъй като е подсъдим по едно дело и обвиняем по второ.

И именно това е причината да залива публичното пространство през мейнстрийма си с всякакви безумни инсинуации. Не само, за да отвлече вниманието от престъпленията си и всячески да се пробва да срива устоите на обществото и солидарността на дарителите, а и за да прикрие факта, че за разлика от други, той и нему подобните олигарси в страната и лев не извадиха от джоба си в помощ на единната битка на държавата и гражданите й срещу най-големия бич на века – коронавирусът. Така, докато всеки нормален гражданин на тази държава помага с каквото може, хората, които я окрадоха мислят само за едно – как отново да напълнят джобовете си и касите на фирмите си, за да се спасят от чукащите на вратите им кредитори. Като например намърдат своя пионка в борда на Българската банка за развитие, както направи Прокопиев, за да се докопа до отпуснатите от държавата 700 млн. лева за подпомагане на закъсалите й граждани и фирми. Баш, вчера, докато мейнстриймът пускаше абсурдния пасквил, въпросната пионка – Панайот Филипов стана изпълнителен директор на ББР. През него разградският бос се надява да инсталира по стар навик във веригата, с която ще се разпределят стотиците милиони, консултантски фирми, за да прибере в бездънната си паст 10% от държавната помощ. Или иначе казано 70 млн. лева от парите, предназначени за нуждаещите се.

Но за олигархията и медиите й престъпление явно е когато даряваш по време на пандемия и в мирно време, а не когато крадеш и правиш панически опити да продължиш, за да избягаш от кредиторите си.

Цинизъм, който извади на показ истинските лица на Прокопиев и шайката му – на безсърдечни мощеници, нямащи нищо човешко в тях. Но както е казал Уинстън Чърчил: „Преживяваш с това, което печелиш от работа, но живееш с онова, което даваш на хората“. Та и в българското общество така. Едни, като издателя на “Телеграф медиа“ даряват на хората здраве с това, което са натрупали по абсолютно честен път и не се интересуват от икономически врътки. Други като Прокопиев и сие знаят само да убиват. Не само фирми, построени с нашите пари, а цели градове. Достатъчно е да видите некролозите в Меричлери.

Още преди време, в свое интервю Делян Пеевски каза, че времето на тези олигарси изтича. Е вижда се, че е изтекло.

Кои са Стоиловците на разградския бос?

Стоил Финджеков е бащата на т.нар. Черешово топче. Историкът Боян Драганов разказва, че простият колар с много мерак тръгнал да прави оръжие срещу враговете. След дълга изработка, човекът отишъл да тества произведението, запалил с аверите си фитила, топчето подскочило, издало слаб звук, пукнало се и изхвърлило гюлето на един метър от дулото.

Та така и с „майсторите“ на олигарха Иво Прокопиев.

Чукали, тракали, майсторили и накрая публикуваха текст, който не само не вади нищо уличаващо срещу врага на боса им – Делян Пеевски, ами се самоизобличиха кой кум, кой сват и т.н. В случая семейство Злоблиеви показаха мрежата си от пионки, на които пишат опорки от вкъщи и после по стара семейна традция ги пускат по мейла. Помните ли писмото с „мислите на Прокопиев“, с което инструктира мейнстрийма?

В последния памфлет освен цялата верига от фамилни журналисти и издания, в която вече лъсна и сайтът „За истината“ (по-скоро „За лъжата“), чийто пафмлет е препечатан от „Медиапул“ на вечната говорителка на Костов и олигарсите му Стояна Георгиева, на сцената отново изгрява друго любимо отроче на разградския бос – „Антикорупционния фонд“. В материала се появява дама, представена като „юрист“ на НПО-то, която обаче явно е учила „Право“ по разградски стандарт. Но това е обичайно за Прокопиевата дружина – пишат, мъдрят опорки, къдрят лъжи и намират едно подставено лице, което да ги изговори, за да изглеждат уж истински лъжите им. Само че накрая се получава едно черешово топче, което гръмва в краката им.

Източник: Монитор

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини

Черна вест: Почина проф. Веселин Тепавичаров

Почина проф. Веселин Тепавичаров - дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ. Черната вест съобщиха от Софийският университет "Св. Климент Охридски". Веселин Тепавичаров е роден...

МВР има нов зам.-министър

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов на длъжността заместник-министър на вътрешните работи е назначен Михаил Златанов, съобщиха от правителствената информационна служба. Михаил Златанов е завършил...

Корнелия Нинова: Метафората на Методиев за Правец и Боровец бе много добра

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да...

БСП, Борисов и Цветанов ще бъдат глобени за неспазване на епидемичните мерки

Когато нарушението е извършено от юридическо лице, санкцията е от 500 лв. до 2000 лв., а при повторно нарушение – от 2000 лв. до...

Франция с огромно намаляване на данъци

Осигурява се подкрепа за икономиката Правителството във Франция обяви широко намаляване на данъците в страната. Това обяви френският министър на икономиката Бруно льо Мер, цитиран от France...

Серина Уилямс се справи с Ан и ще играе с Пиронкова във втори кръг

Американката Серина Уилямс ще бъде съперничка на българската тенисистка Цветана Пиронкова във втория кръг на Ролан Гарос По-рано днес Пиронкова записа категорична победа над бившата...

Нинова: Ще подкрепим ветото на президента, защото принципно сме на една и съща позиция

За 4 години показахме с промените в партията какво бихме направили в държавата. Първо - край на задкулисието. Когато даваш възможност на всички да...