Саудитска Арабия вдига ДДС трикратно до 15 на сто

Саудитска Арабия ще утрои ставката на данък добавена стойност (ДДС) и ще преустанови предоставянето на надбавка за компенсиране на разходите за живот на държавните работници.

По този начин кралството се стреми да защити финансите си, които бяха силно засегнати от рекордно ниските петролни цени и от спадащото експортно търсене на ключовата за страната суровина в резултат на коронавирусната пандемия, предава БНР.

Историческите съкращения на производството на петрол, договорени от Рияд и други големи производители в рамките на „ОПЕК +“, предоставиха само ограничена подкрепа на цените на черното злато, след като те се сринаха преди това на фона на свръхпредлагането, причинено от войната за дял на петролния пазар между кралството и Русия.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, също така е силно засегната от мерките за борба с коронавируса, които вероятно ще ограничат темпа и мащаба на икономическите реформи, започнати от принц Мохамед бин Салман.

„Разходите за надбавки за държавните работници ще бъдат спрени от 1 юни, а данък добавена стойност ще бъде увеличен от 1-ви юли до 15% от сегашните 5 на сто“, заяви финансовият министър Мохамед ал Джадаан, цитиран от държавната информационна агенция.

„Тези мерки са болезнени, но необходими за поддържане на финансовата и икономическата стабилност в средносрочен и дългосрочен план … и за преодоляване на безпрецедентната коронавирусна криза с възможно най-малко щети“, посочи той.

Наложената мярка ще засегне около 1,5 милиона саудитски граждани, които са заети в правителствения сектор, според официални данни, публикувани през декември.

През 2018 г. саудитският крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд нареди месечно плащане в размер на 1000 риала (267 долара) на всеки държавен служител, като компенсация на растящите разходи за живот, след като правителството повиши вътрешните цени на бензина и въведе данък върху добавената стойност от 5 на сто.

Мерките за икономии идват, след като кралството отчете бюджетен дефицит в размер на 9 милиарда долара през първото тримесечие на годината.

Министърът отбеляза, че приходите, извън тези от петрола, са засегнати от спада и спирането в икономическата активност, докато разходите са се увеличили поради непланирани напрежения в сектора на здравеопазването и инициативите, предприети за подкрепа на икономиката.

Правителството вече отмени и замрази някои оперативни и капиталови разходи за някои правителствени агенции и намали средствата за някои инициативи за реформи и проекти на обща стойност 100 милиарда риала (около 26,6 милиарда долара), се казва в изявлението на финансовото министерство.

Чуждестранните резерви на централната банка на Саудитска Арабия пък спаднаха през март с най-рязко темпо от поне 20 години и до най-ниският обем от 2011 г. насам, докато приходите от петрол през първите три месеца на годината спаднаха с 24% спрямо година по-рано до 34 милиарда долара, което доведе до спад на общите приходи в хазната с 22 на сто.

Подобни статии

Блокираните националисти от полка „Азов“ започнаха да се предават

„За спасението им са задействани всички възможни международни организации, практически всички...

Още в катергорията

Блокираните националисти от полка „Азов“ започнаха да се предават

„За спасението им са задействани всички възможни международни организации,...

Британската външна министърка: Да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече оръжия на Украйна

Трябва да продължим да оказваме натиск върху Русия, като доставяме повече...

Русия въвежда рублата в Украйна

След преходния период ще остане в обращение само рублата На...