СЕТИХА СЕ! Щабът обяви затварянето на цели квартали заради коронавирус за неефективно

За първи път у нас – броят на оздравелите от COVID-19 е по-голям от новозаразените. 24 са новите случаи на Ковид-19, общо вече те са 2259. Десет от новорегистрираните са настанени в болница.
Това съобщи на брифинг от доц. д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб. Той обяви масовото затваряне на големи групи хора и на цели квартали или населени места за „не много ефективно“ и оттук нататък усилията в борбата срещу коронавируса ще бъдат съсредоточени в малките общности, близо до заразените. Това се разбра от думите на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на щаба днес. „Първо, то (затварянето -б.р.) създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за тези хора и, второ – да, може би предпазвате околните квартали, но всъщност оставяте вируса да продължи да циркулира в затворения квартал и нашите мерки там да са по-неефективни“, каза Кунчев. Досега под карантина заради заболели от COVID-19 бяха поставени град Банско, старозагорското село Паничерево, ромската махала на Ямбол и столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“. „Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала“, обяви днес Кунчев.

„Първо, то (затварянето -б.р.) създава страшно много организационни и хуманитарни проблеми за тези хора и, второ – да, може би предпазвате околните квартали, но всъщност оставяте вируса да продължи да циркулира в затворения квартал и нашите мерки там да са по-неефективни“, каза Кунчев. Досега под карантина заради заболели от COVID-19 бяха поставени град Банско, старозагорското село Паничерево, ромската махала на Ямбол и столичните ромски квартали „Филиповци“ и „Факултета“.

„Много по-добре е да се работи на ниво фамилия, къща, район вътре в квартала“, обяви днес Кунчев.

Той коментира и масовото пръскане с дезинфектанти на улици и площади, включително от въздуха, като определи тези методи като „странни“. Препоръча да се използват специализирани фирми.

„А не да използваме такива странни методи като масово пръскане на улици, на площади с различна техника, с коли, а, не дай Боже, и пръскане с хеликоптери и самолети. Това малко прилича на художествена самодейност и няма научна обосновка“, смята Кунчев. Досега немалко общини прибягваха до пръскане на големи открити площи, а наскоро в ямболската ромска махала „Райна Княгиня“ бе извършено пръскане с дезинфектант от хеликоптер.

Вече само 7-8 болници в столицата ще лекуват пациенти с коронавирус, съобщи Ангел Кунчев. За намаляване на лечебните заведения, които пряко работят с пациенти с коронавирус, вече призоваваха шефове на болници, а в петък е имало среща между тях и Националния оперативен щаб.

Източник: Дневник

Подобни статии

Oт 12 юли вcички aвтoмoбили със стикери с чип

Екологичната група на колата не съвпада с категорията от производителя, кметовете...

Още в катергорията

Oт 12 юли вcички aвтoмoбили със стикери с чип

Екологичната група на колата не съвпада с категорията от...

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Пътната агенция призовава водачите да се движат със съобразена...

Мустафа Карадайъ: Държавата ни днес не работи и има нужда от рестарт!

"Не може джипката да е символ на държавността. Държавата...