Специалисти откриха лекарство срещу неизлечим рак

Учени от Харвардския университет са открили метод за терапия на неизлечим рак, който е резистентен към имунната реакция, съобщава сп. „Сайънс адвансис“.

За целта те са разработили средство, което кара имунни клетки, наречени макрофаги, да се борят успешно с раковото образувание.

Специалистите са създали частица, която нарекли „раница“. Тя се свързва с повърхността на макрофагите и регулира техния фенотип, като има възпиращ ефект в борбата с раковите клетки. Въпросната частица избягва поглъщането от клетката, известно като фагоцитоза, в разстояние на няколко дни и непрестанно отделя цитокини – сигнални молекули, които активират противораковата дейност на макрофагите. Методът се оказал ефикасен дори в ракови тъкани на млечната жлеза, където имунитетът значително е понижен.

Макрофагите унищожават потенциални заплахи за организма, като вируси, бактерии и ракови клетки. Но раковите клетки отделят вещества, които превключват дейността на макрофагите и ги довеждат до състояние, допринасящо за растежа на тумори. Раковите клетки потискат имунната система и стимулират растежа на кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с хранителни вещества и осигуряват по-нататъшното му метастазиране.

Източник: БТА

Подобни статии

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския газов гигант...

Още в катергорията

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския...

Мощно земетресение разтърси о. Крит

6.5 по Рихтер Силно земетресение разтърси остров Крит в Гърция....

Германия е изправена пред продължителни преговори за кабинет

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7...