Томислав Дончев: Работим за усъвършенстване на мярката 60/40

Работим за усъвършенстване на мярката 60/40, която да покрие случаите, когато има временна заетост, ангажиране на част от персонала. Просто казано – тя да бъде по-гъвкава.

Това каза на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от„Фокус“.

Томислав Дончев застана пред медиите след заседанието на Коалиционния съвет ГЕРБ – Обединени патриоти, заедно с представители на партньорите на ГЕРБ във властта.

ГЕРБ и Патриотите се събраха заради новите противоепидемични мерки, които се предлагат след отмяна на извънредното положение.

Дончев обясни, че се предлага увеличаване на средствата за строителство като една от мерките за излизане от кризата. Ефектът от него е двояк – заетост и продукт, обясни Томислав Дончев.

„Има теми, по които има безспорен консенсус“, отговори той на въпроса единодушно ли са възприети идеите на ГЕРБ, лансирани още вчера. Така стоял въпросът със строителството. „Ограничения в средствата за строителството няма да има – даже ще се опитаме да ги увеличим“, каза вицепремиерът.

Вицепремиерът обаче не скри, че продължават споровете между коалиционните партньори по детайлите около предложените от Патриотите туристически ваучери.

Ако има нужда, управленската ни програма може и да се актуализира, каза Томислав Дончев. И обърна внимание, че когато е приеман документът – след изборите през 2017 г., не е имало коронавирус.

„Всички документи, на които се базира развитието на държавата за следващите години, подлежат на актуализация в зависимост от ситуацията. Допреди месец и половина имахме съвсем други приоритети – повишаване на добавената стойност от икономиката, дигитализация, иновации, индустриални зони – това бяха акцентите ни, за да може растежът да е не 3,5 %, а 5 или 6. Трябва да видим колко назад ще ни върне това бедствие, за да инвестираме целенасочено в приоритетите, които биха позволили на България да се развива по-бързо. Не говорим за развитие, а за възстановяване“, допълни вицепремиерът.

Запитан дали ще отворят детските градини, за да може родителите да се върнат на работните си места, вицепремиерът Дончев обясни, че това се е случило само в една или две държави и не е масова практика. По думите му ще се изчака няколко дни, за да се прецени какъв е ефектът в другите страни и тогава ще се мисли дали и в България да се предприемат аналогични действия.

Подобни статии

Управител на тържище за плодове и зеленчуци в Южна България: Отпадането на ДДС би било добра мярка

Според Илия Гатев разходите са нараснали, а транспортът има най-голям дял, проблем...

Още в катергорията

Управител на тържище за плодове и зеленчуци в Южна България: Отпадането на ДДС би било добра мярка

Според Илия Гатев разходите са нараснали, а транспортът има най-голям...

Пламен Данаилов: България може да плаща газа в рубли

В сряда в България се събира работната група, която...

Кои държави отчитат рекордна инфлация заради Русия

Близо 30% от държавите-членки на ЕС са изправени пред...