Тръмп: Некомпетентността на Китай предизвика това световно масово убийство

„Един луд в Китай обвини всички без собствената си страна“, написа лидерът на САЩ в Туитър

Некомпетентността на Китай предизвика това световно масово убийство. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп по повод пандемията с коронавирус, която превзе цял свят.

С това изказване Тръмп повиши още повече тона към Пекин, отбелязва Франс прес, предава Dir.

„Един луд в Китай току-що публикува комюнике, обвиняващо всички с изключение на Китай за вируса, който уби стотици хиляди хора. Моля ви, обяснете на този глупак, че некомпетентността на Китай, и нищо друго, предизвика това световно масово убийство!“, написа в Туитър Тръмп. Той не уточни кого и кое изявление точно има предвид.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Президентът от няколко седмици подчертава, че високата смъртност при пандемията – над 320 000 починали по света – е можела да бъде избегната, ако китайските власти са реагирали по отговорен начин още при появата на новия вирус в централния град Ухан. Пекин от своя страна уверява, че е предал възможно най-бързо всички данни на Световната здравна организация (СЗО), отбелязва Франс прес.

Преди седмица Тръмп заплаши да прекрати изцяло връзките на САЩ с Китай. Американският президент каза, че засега не иска да говори повече с китайския си колега Си Цзинпин.

Тръмп освен това нарече СЗО „марионетка на Китай“. Той й даде срок от един месец да започне реформи и да постигне значителни резултати, като се закани в противен случай Съединените щати да напуснат тази организация от системата на ООН, в чийто бюджет имат най-голяма вноска сред всички държави.

Китай на свой ред обвини Тръмп, че САЩ, които са най-тежко засегнатата от пандемията страна в света, с над 90 000 смъртни случая, се опитват да се измъкнат от своите задължения към СЗО, припомня Франс прес.

Подобни статии

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на втори октомври,...

Още в катергорията

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...

ТРАГЕДИЯ! Заместник на Надежда Йорданова откри арест с гайди и Клайдерман!

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев отнесе подигравки заради гайди и...