Тръмп обеща доклад за произхода на коронавируса. Берлин предупреди за нови вълни

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще публикуват доклад за произхода на новия коронавирус, но не посочи конкретна дата, предаде Ройтерс.

„Определено ще съобщим това в някакъв момент“, каза Тръмп пред журналисти в Белия дом и спомена, че не е разговарял с китайския президент Си Цзинпин.

Американският държавен глава първоначално похвали Китай за реакцията му на епидемията, но впоследствие обвини Пекин, че не е взел подходящи мерки в началния етап на заразата, отбелязва Ройтерс.

Същевременно най-висшият представител в Германия по въпросите на контрола върху болестите предупреди, че вероятно на хоризонта се задават втора и трета вълна на инфекции с новия коронавирус, предаде ДПА.

„Това е пандемия. А при пандемия този вирус ще причинява заболяване, докато не бъде заразено 60 до 70 процента от населението“, каза пред репортери в Берлин Лотар Вилер, който оглавява подчинения на федералното здравно министрество Институт „Роберт Кох“.

Втора вълна ще има „с голяма доза сигурност“, каза той и отбеляза, че мнозинството експерти споделят това виждане, а мнозина очакват и трета вълна.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Вилер каза това в отговор на журналистически въпрос за разработването на мобилно приложение за проследяване на инфекциите в Германия. Той заяви, че подобен инструмент ще бъде необходим в хода на пандемията.

Вилер на коментира кога ще заработи приложението.

Днес според обобщение на ДПА, направено въз основа на най-новите налични регионални данни, общият брой на случаите на коронавирус в Германия е надхвърлил 164 000. Най-малко 6808 души са починали, след като са се заразили с вируса.

Вилер добави, че среднодневният брой на новопотвърдените случаи е спаднал през последните дни на между 700 и 1600.

„Това са много добри новини“, каза той.

Среднодневният брой на жертвите обаче остава голям, между около 40 и 200.

Подобни статии

При авария в Запорожката АЕЦ няколко държави могат да влязат в зоната на изключване

Запорожката атомната електроцентрала е обстрелвана редовно, с болезнена упоритост. Сякаш не...

Още в катергорията

При авария в Запорожката АЕЦ няколко държави могат да влязат в зоната на изключване

Запорожката атомната електроцентрала е обстрелвана редовно, с болезнена упоритост....

Спряха да взимат бели мъже в британските Военновъздушни сили

Министерството на отбраната има за цел да увеличи съотношението...