Ветко и Маринела Арабаджиеви остават в ареста!

Ветко и Маринела Арабаджиеви за трети път се разминаха с домашния арест

Апелативният специализиран съд отмени решението, с което на 4 май т. г. на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бе наложен домашен арест.

Така за трети пореден път надеждата на двамата да се приберат вкъщи е попарена.

Арабаджиеви са задържани от 5 май 2019 г., когато ги екстрадираха от Испания. Заради здравословни проблеми от 19 юни насам Маринела е в затворническа болница, а в последните месеци съпругът й е под охрана в частна болница.

По време на извънредното положение при пандемията от COVID-19 поне 3-ма от съдебната охрана били неотлъчно до него.

Решението Арабаджиеви да бъдат освободени под домашен арест е отменено след протест на прокуратурата. То е взето от 4-и състав на апелативния спецсъд след закрито заседание на 26 май т.г. Окончателно е и не подлежи на обжалване.

В мотивите се посочва, че 10 дни преди новата молба за освобождаване на Арабаджиеви апелативният спецсъд се е произнесъл, че още има риск от укриване или извършване на престъпление, тъй като подсъдимите хотелиери са с добри финансови възможности, а част от свидетелите са служители на техни търговски дружества.

Според последното решение от вчера по делото няма нови обстоятелства, които да налагат смекчаване на мерките за неотклонение. Нямало и основания да се смята, че лечението с медикаменти не дава резултат и че има сериозно влошаване на здравето на задържаните.

Прокуратурата твърди, че в телефоните на Арабаджиеви, които те ползвали в Испания преди да бъдат задържани, са били намерени протоколи, свързани със свидетели по делото.

Според съда наличието на информацията в джиесемите не води до риск от извършване на престъпление, тъй като всички доказателства вече се предявени, а делото е внесено с обвинителен акт в съда на 19 декември м.г. Това обаче показвало „пренебрежение“ към установения ред и според съда говори, че има риск подсъдимите да се „отклонят“, ако са под домашен арест „да се създадат неистински доказателства“ или да бъдат променени други, които предстои да бъдат приети на процеса.

Утре Арабаджиеви ще застанат пред 23-и състав на специализирания съд, който ще заседава по делото срещу тях за участие в група за данъчни измами в страната и в чужбина, за укриване на данъци и пране на пари.

Делото се води за 5 отделни престъпления. Подсъдими са още шестима души. Според прокуратурата групата е действала около 5 г. Според предварителната информация заседанието в четвъртък ще е разпоредително. На него ще се реши дали съдебният процес ще тръгне по същество.

Делото веднъж бе спряно на 18 февруари т. г. в очакване на отговор на съдебна поръчка до Испания. Тя трябва да отговори на въпроса по кои от повдигнатите вече обвинения Арабаджиеви могат да бъдат съдени и по кои не. Спорът е дали наказателният съд в Мадрид е дал изрично съгласие семейството да бъде съдено по отделните обвинения за данъчни престъпления.

След две запитвания от съда в София, по които няма официален отговор, а само писмо от Европол, на 24 април прокуратурата е пратила в Испания нова заповед за арест, в която подробно били описани всички обвинения.

Според запознати срокът за произнасяне на властите в Мадрид по тази заповед за арест е един месец от датата на пристигане.

Източник: 24часа

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Промени в движението в София в празничния ден

Няма да има платено паркиране в „синя“ и „зелена“...