Вежди Рашидов бесен на Боил Банов: Направих грешка, че го предложих за министър на културата! Ще говоря с Борисов за оставката му

„Червената къща“ е моя кауза. Това е едно престъпление. Ще уведомя премиера, че това направо минава граници. Просто не разбирам за какво е това министерство. На премиера всичко му лежи на главата.

Как може в тази къща да се правят дебати? Това е личният имот на Андрей Николов, който го е дарил за музей. Аз прибрах изхвърлените произведения на Андрей Николов. Сега стоят едни хора и дерибействат! Границите се минаха.

В името на общите неща, на уважение към премиера, съм премълчавал много неща. Разумният човек разбира – дали в колектив работи. Ако толкова искам утре да не си премълчавам, утре ще напусна“. Това заяви пред БНТ бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Емоционалният му коментар бе по повод дългия спор около собствеността и стопанисването на „Червената къща“. В петък министър Банов обяви, че тя ще стане музей на известния скулптор Андрей Николов. Преди това обаче плъзна скандалът, че „Червената къща“ се дава под наем.

„Направих грешка с номинацията на Боил Банов. Дължа голямо извинение на обществото и премиера за този избор, който аз му предложих. Поемам изцяло вината за тази грешка. Посипвам си главата с пепел. Аз съм скулптор човек, душата не ми приема това, което се случва. Не ми се искаше, дълбоко вярвам в хората, но съм разочарован“, заяви емоционално Рашидов. Според него министерството е преминало границите.

Запитан дали ще поиска оставката на Боил Банов, той заяви: „Не мога аз да поискам оставката на Банов. Единствено премиерът може да го направи. Аз съм в законодателен орган, единствено моралът ми позволява да кажа това, което мисля“. Рашидов каза, че ще говори с премиера по този въпрос.

„Има един факт, заради който много хора трябва да си отидат. Не може на 20 метра от „Александър Невски“ туристите, които спират с автобуси, да не можеш да ги вкараш в един от най-хубавите музеи на Балканите. Това вече ми говори за лош мениджмънт. „Квадрат 500“ не е бойкотиран, но това е лошо менажиране. Музейното дело може да е машина за пари. 20 метра не може да изминат от „Александър Невски“, не скри негодуванието си Вежди Рашидов.

Той коментира и друга тема, разбунила културните среди – тази за „маргиналите“: „Свободните професии не са чиновници, които работят в културните институции и структурите, които са свързани с държавата, която гарантира онова, което е държавно. Свободните институции са двигателят на културата и те са онази машина, заради която има културни институции. Министър Владислав Горанов е финансист. Той се извини, че ги нарече маргинали тези, които не са на щат. Той имаше предвид тези, които не се осигуряват и не полезни на обществото и тези, които не плащат данъци. Той искаше да каже, че трябва да се помисли първо за тези, които носят доходите. Той не е длъжен да обича изкуството и да разбира от изкуство“.

„Маргиналите в културата са хора, които са паразити в обществото, но Владимир Димитров – Майстора, Пикасо и Дали не са паразити. Имаме на свободна практика чудовищни творци и те не са маргинали. Заради тях има културни институции и министерство. Тези хора имат толкова нужда, колкото всички останали. Който е роден да прави изкуство, за него това е съдба. Няма криза, която да ме спре да правя изкуство. Културата е продукт на драма, която човек изживява. По време на катаклизми и природни бедствия се раждат най-великите творби на изкуството. Аз също непрекъснато работя, много силно ми действа пандемията и ми дава заряд. Това е тежка световна криза, светът спря да работи и икономиката рухва. Културата е каприз на лукса. Капиталът като не работи, не можем да говорим за култура“, добави той.

Подобни статии

Рая Каназирева от ДКК сезира Лаура Кьовеши заради решенията на Караганева

"Тази папка е в президентството, при премиера, в ДАНС и в...

Още в катергорията

Ваня Караганева проговори за уволнението си

Заседанието на Съвета на директорите на ДКК било нелегитимно Заседанието...