ВСС: Получихме поверителни данни от САЩ за съдия Андон Миталов

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция

Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов, който в началото на февруари получи забрана да влиза на американска територия заради „корупционно поведение“. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в интервю за Свободна Европа.

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви съдия Миталов от Специализирания наказателен съд като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция. Миталов се прочу, след като пусна обвинения в шпионаж русофил Николай Малинов да отиде в Русия , за да получи орден от руския президент Владимир Путин. ВСС веднага взе решение да поиска от прокуратурата, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и Държавния департамент всички възможни данни, засягащи Миталов.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, съобщи Магдалинчев с уточнението, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов. Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Дисциплинарното производство срещу магистрата беше образувано на 18 февруари.

На въпрос за твърденията на скандалния бивш съдия Методи Лалов и колегата му Веселин Пенгезов, че депутатът от ДПС Делян Пеевски влияел върху кадровата политика на съвета, както и за твърдения на Лалов, който в момента е столичен общински съветник от „Демократична България“, че е имал среща преди 7 години, представляващият ВСС посочва: „Защо 7 години той мълча (Лалов – б.а.), защо мълча, когато го избираха и не го е казал това, което твърди, тогава? […] Склонен съм да го приемам като нещо, хвърлено в публичното пространство, за да си прави пиар. По отношение на г-н Пенгезов […] аз имам някакъв спомен, но не съм го проверявал и затова не мога да твърдя с категоричност, че предишният състав на ВСС е правил някаква проверка на това негово изявление или поне в неговата тогавашна Етична комисия. Тя е приключила и въпросът не е разгледан повече във ВСС в онзи състав. И сега отново пак по повод на тези приказки да се върнем 5 години назад, отново да проверяваме – ами, изобщо не виждам и тука смисъл“, обясни Магдалинчев, отдавайки изявлението на Лалов и на предстоящия към онзи момент избор на нов главен прокурор.

По време на първото гласуване на кандидатурата на Иван Гешев от Пленума на ВСС на 24 октомври, предшественикът му Сотир Цацаров намекна, че досегашните избори на т. нар. трима големи в съдебната власт са се случвали в „две други сгради“.

а въпрос дали е успял да си изясни за кои сгради става въпрос, представляващият съвета коментира пред Свободна Европа: „Аз също взех отношение и тогава аз казах, че две заседания преди да се проведе заседанието на Пленума на ВСС на 24 октомври – в две поредни заседания аз поставям въпрос на г-н Панов. И той беше по повод интервюто на бившия конституционен съдия Румен Ненков, който казва, че има някакво отношение по избора на г-н Панов за председател на Върховния касационен съд. Тогава той споменава, че доколкото знае политическите фактори имат участие в избора на тримата големи. И аз по този повод попитах г-н Панов: „Ще кажете ли Вие, г-н Панов, как бяхте избран за председател на ВКС?“ Нито първия, нито втория път отрони дума г-н Панов. Така че няма как да приема аз думите на г-н Цацаров, който донякъде нещо казва, но просто не продължи за кои сгради става въпрос.“, коментира Магдалинчев.

Подобни статии

Българин и грък загубиха живота си след падане от 70 м повреме на работа в гръцки ТЕЦ

Трудoвaтa злoпoлукa e в cлeдcтвиe нa пoврeдeн механизъм нa cтрoитeлeн acaнcьoр,...

Още в катергорията