Захариева: С по-интензивно сътрудничество на Балканите и в ЕС можем да излезем от кризата по-силни

Един от най-важните уроци от пандемията от коронавируса е, че имаме нужда от повече сътрудничество между страните от региона, както и между тях и Европейския съюз.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на видеоконферентна среща с колегите си от Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Нуждаем се от единство, солидарност и подкрепа повече от всякога, за да спрем разпространението на инфекцията и да се справим най-ефективно с тежките социални и икономически последици, предизвикани от пандемията, е посочила Захариева.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Основна тема на разговора, организиран по инициатива на гръцкия външен министър Никос Дендиас и външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров, са били социално-икономическите последици от пандемията на Балканите и мерките за тяхното преодоляване. В разговора са се включили и генералният секретар на Европейската служба за външни действия Хелга Шмит, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархей и Гордан Гърлич-Радман, външен министър на Хърватия, която в момента е председател на Съвета на ЕС.

През последните месеци доказахме, че Западните Балкани са част от Европа, видяхме много примери за сътрудничество и от двете страни, е отбелязала министър Захариева и е допълнила, че, задълбочавайки това сътрудничество, може да излезем от кризата по-силни отпреди.

Тя е подчертала значението на състоялата се на 6 май онлайн Среща на върха ЕС-Западни Балкани като знак за подкрепата на европейската перспектива на страните от региона и е откроила добросъседските отношения като ключови за напредъка на страните по пътя към интеграцията. Във връзка с преодоляването на социално-икономическите последици от пандемията министър Захариева е посочила, че е важно да бъде използван потенциалът на съществуващите рамки за сътрудничество – Берлинския процес, Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа / Съвета за регионално сътрудничество, Централноевропейско споразумение за свободна търговия. Тя е изразила увереност, че предстоящата до края на годината среща в София в рамките на Берлинския процес ще допринесе за видими резултати в този контекст.

В рамките на видео срещата външните министри на България, Гърция, Румъния, Словения, Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово са приели декларация, в която се препотвърждава стратегическото партньорство между ЕС и страните от Западните Балкани и се очертават съвместни действия за преодоляване на последиците от COVID-19 в сектори като здравеопазване, транспорт и туризъм.

Те са се обединили около мнението, че възстановяването на движението, отварянето на границите и отмяната на наложените мерки трябва да бъде постепенен и координиран процес. В здравния сектор външните министри са се договорили за засилено сътрудничество, като се предвижда създаване на регионална мрежа от здравни заведения, които да работят съвместно по лечението на пациенти, а също и за безопасното възстановяване на туристическата дейност, която е значима за икономиките в региона.

По отношение на транспорта в декларацията се заявява, че „Зелените коридори“, свързващи ЕС и Западните Балкани, трябва да останат „зелени“ и в посткризисния период, за което е необходимо премахване на всички ненужни бариери от административен и инфраструктурен характер, засягащи потока от стоки и пътници.

Външните министри препотвърждават също така ключовото значение на добросъседските отношения за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Подобни статии

Евакуират Патра заради голям пожар

Пожарът край гръцкия град Патра се разраства. Огънят затвори шосето между...

Още в катергорията

Евакуират Патра заради голям пожар

Пожарът край гръцкия град Патра се разраства. Огънят затвори...

10-годишни хлапета подпалиха Мармарис

Две деца на 10-годишна възраст са признали, че са...