Жан-Клод Юнкер: Затварянето на вътрешните граници на ЕС е „глупост“

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази несъгласието си със затварянето на вътрешните граници в ЕС, като го обяви за „глупост“ в интервю за германския оператор Deutsche Welle, пише европейската редакция на Politico.

Родината на Юнкер Люксембург беше силно засегната, когато през март Берлин наложи контрол на границата си с Великото херцогство, за да ограничи разпространението на коронавируса.

„Принуди десетки хиляди немски трансгранични пътници да направят огромни отклонения. Това беше глупост – каза Юнкер. „Те затвориха границите, без да мислят за хората, които биха станали жертва на такова произволно решение.“

Комисията даде приоритет на възстановяването на свободното движение в Шенгенската зона, като помоли държавите да премахнат вътрешните гранични проверки в ЕС, когато това е възможно. Германия очерта планове за облекчаване на ограниченията за пътуване в чужбина от 15 юни.

Юнкер говори и за плановете на ЕС за икономическо възстановяване, като определи франко-германското предложение за фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро като „правилният отговор“.

„Това позволява на ЕС да реагира със солидарност, особено към Южна Европа. Това е абсолютно наложително“, заяви той.

Италианският премиер Джузепе Конте определи френско-германското предложение като недостатъчно в мнение за POLITICO, въпреки че отбеляза, че това е значителна стъпка. „Ако искаме заедно да преодолеем тази криза, като съюз на общи интереси и общи ценности, трябва да се направи много повече“, пише Конте.

Източник: Агенция „Фокус“

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...