Аmazon ще инвестира 2 млрд. долара в „зелена икономика“

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Компанията заяви, че е на път да работи със 100% възобновяема енергия до 2025 г.

Аmazon обеща да инвестира 2 милиарда долара в проекти, насочени към борба с изменението на климата, като засили усилията за намаляване на въглеродния отпечатък на технологичния гигант и други.

Фондът за климата (CPF) ще подкрепи усилията на стартиращи фирми и други фирми от множество сектори, за да “улесни преминаването към нулева въглеродна икономика”, се казва в изявление на Amazon.

Инициативата „ще се стреми да инвестира във визионерските предприемачи и иноватори, които изграждат продукти и услуги, за да помогнат на компаниите да намалят въглеродното си въздействие и да работят по-устойчиво“, заяви основателят и изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

„Ще бъдат обсъдени компании от цял свят от всякакви размери и етапи, от стартиращи компании до утвърдени предприятия. Всяка бъдеща инвестиция ще бъде оценена по потенциала й да ускори пътя към нулев въглерод и да помогне за защитата на планетата за бъдещите поколения.”

Обещанието за инвестициите дойде след съобщението на Безос миналата година, че Amazon ще ускори собствените си усилия за намаляване на въглеродния си отпечатък, като същевременно насърчава другите да се присъединят към неговия „Климатичен обет“, насочен към постигане на целите на Парижкото споразумение за климата предсрочно.

Оттогава към обещанието се присъединиха и други компании, включително американския телекомуникационен гигант Verizon, британската фирма за потребителски стоки Reckitt Benckiser и базирания в Индия технологичен гигант Infosys.

Amazon заяви, че е на път да работи със 100% възобновяема енергия до 2025 г. Освен това ще разполага с над 100 000 електрически микробуса за доставка, които да заменят превозните средства на бензин.

Новият фонд ще инвестира в компании от множество индустрии, включително транспорт и логистика, производство на енергия, съхранение и използване, производство и материали, кръгова икономика и хранителни продукти и селско стопанство.

Новината идва на фона на нарастващите опасения относно изменението на климата и с американската администрация на път да се оттегли от глобалното споразумение, насочено към ограничаване на емисиите.

Най-четени

ОЩЕ В КАТЕГОРИЯТА

Последни новини