Арх. Захариев за скандалния проект на „Алепу“: Обикновено противосвлачищно съоръжение

Припомняме ви, че съпругът на външния министър Екатерина Захариева – арх. Захариев е част от фирмата, която е отговаряла за проекта на „Алепу“, който предизвика скандал в обществото ни

Архитект Ангел Захариев, коментира скандалния проект на плажа „Алепу“. В сутрешния блок на бТВ той обясни, че не иска да се оправдава, камо ли да се защитава.

Припомняме ви, че съпругът на външния министър Екатерина Захариева – арх. Захариев е част от фирмата, която е отговаряла за проекта на „Алепу“, който предизвика скандал в обществото ни.

Winbet – победата е емоция! (18+)

В предаването „Тази сутрин“ бяха показани снимки, които разкриват има ли природа там преди строежа. Стана ясно, че снимките са предоставени от арх. Захариев.

Той разкри, че не знае какви са причините за унищожената природа.

По думите му, изключително неверни термини като подпорна стена и укрепително съоръжение са използвани в медиите. Арх. Захариев разкри, че на „Алепу“ сега се вижда едно противосвлачишно съоръжение, като вариантът, по който изглежда сега е избран от самия строител. Целта на това съоръжение е да запълни липсата на земната маса.

Той поясни, че има десетки изливни пилоти. А за шахтите за асансьори обясни, че идеята е била от тях да се използват бъдещите сгради отгоре.

Относно какво представляват тези пространства, които приличат на стаи, архитектът обясни, че това са просто празни кухи пространства и нищо повече.

На въпрос защо все пак е избран този вариант, той отговори, че не може да отговори, защото има геодезисти, строители и инвеститор. Арх. Захариев разкри, че професори в тези сфери са изказали мнението си.

Иначе преди това съоръжението свлачището е продължавало да действа и пътят е бил застрашен.

Сега, той сподели, че не се строи там поради няколко причини. Проектът е направен през 2017 – 2018 година.

Арх. Захариев не знае защо е спрян проектът през 2019 година, документът за това не е виждал никога, но разкри, че свлачище активно вече няма. Това именно показва този акт 16 – въвеждането на експлоатация на конструкцията, обясни той и поясни, че бетонът не се нуждае от асансьор, за да подпира земната маса.

„Нито за собствеността на имота, нито нещо друго аз мога да коментирам, само съм проектирал“, обясни архитектът и изрази надежда инвеститорът да даде пресконференция.

В края на разговора, той заяви, че специалисти по земна механика могат да разкрият повече подробности за свлачището.

Относно вицепремиера Екатерина Захариева, арх. Захариев каза, че за пореден път обяснява защо е мъж на жена си и обясни, че те имат брак много преди да влезе Захариева в политиката. „Нито аз се меся в нейната работа, нито тя в моята“, завърши той.

Подобни статии

Още в катергорията