Българска компания изстрелва наносателит в Космоса до края на 2020 г.

Българската технологична компания EnduroSat планира да изстреля втори сателит до Космоса в края на тази или началото на следващата година.

Първата мисия на компанията беше през 2018 г. , когато до Космоса беше изстрелян наносателит с информационни и образователни цели. Новият сателит обаче ще бъде шест пъти по-голям от предходния. Това каза Райчо Райчев, създател на българската компания за наноносители EnduroSat и програмата „Космически предизвикателства“, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Тонева.

„В последните 10 години рязко се промени начинът, по който се създават космически мисии – ако допреди това бяха държавни, сега се появиха предприемачи със сериозни амбиции. Секторът се основава на тежък инженеринг и регулации и обикновено това налага да се стартира с многомилионни и милиардни инвестиции“.

„Компанията се развива добре, за трета поредна година успяваме да отбележим значителен ръст в продажбите и броя на клиентите. Планираме да увеличим екипа си от 50 души с още 50% в следваща година“, каза Райчев.

С новия сателит ще революционализираме космичесия сектор. Сега мисията ни е много по-мащабна и комерсиална. Това, от своя страна, заяви Виктор Данчев, директор на мисиите в EnduroSat.

България продължава да търси своя еднорог. Секторът, в който EnduroSat работи, е дългосрочен, но аз вярвам, че това ще е първата такава компания. Това мнение изрази Павел Езекиев, управляващ партньор в Neo Ventures.

Мисията, планирана за края на тази или началото на следващата година, ще се случи с услугите на SpaceX и нейната ракета Falcon 9. Името ѝ ще бъде SPARTAN, стана ясно още от разговора.

Източник: Bloomberg

Подобни статии

Симулиран сблъсък на астероид със Земята завърши с фатална катастрофа

Симулацията показва, че земляните нямат технически средства за справяне с такава...

Още в катергорията

Симулиран сблъсък на астероид със Земята завърши с фатална катастрофа

Симулацията показва, че земляните нямат технически средства за справяне...

Хакери отключиха Tesla с дрон

Електрониката в автомобилите се увеличава с всеки изминал ден...

Германия глобява Tesla с над 14 милиона долара

Компанията ще бъде наказана заради неправилно рециклиране на батерии Прoблeмитe...